Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivšem premijeru tzv. SAO Krajine Borislavu Mikeliću ponovno će se suditi za ratni zločin protiv civila na petrinjskome području, zbog čega je 1993. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora, a pripremno ročište u obnovljenom postupku održat će se u ponedjeljak na zagrebačkome Županijskom sudu.


"Mikelić se neće pojaviti na ročištu i ponovno će mu se suditi u odsutnosti, no ovoga puta uz odabranog branitelja i po standardima koji su daleko od onih iz početka 90-ih, kada se ljude osuđivalo bez dokaza", rekao je za Mikelićev branitelj, zagrebački odvjetnik Silvije Degen, koji je tražio obnovu postupka.

Mikelića je sisački Županijski sud 1993., nakon tromjesečnog suđenja, osudio na tada najveću moguću kaznu od 20 godina zatvora zajedno s još osmoricom optuženika. Svima se sudilo u odsutnosti, a za Miklelićem je bila raspisana tjeralica.

Bivši petrinjski moćnik je 2004. od hrvatskoga Ministarstva pravosuđa tražio da se ponovno razmotri njegov slučaj, tvrdeći da je "žrtva montiranog procesa". No, po tadašnjem Zakonu o kaznenom postupku osoba pravomoćno osuđena u odsutnosti obnovu postupka mogla je zatražiti najkasnije u roku od godine dana od kad je saznala za presudu. U međuvremenu je iz zakona izbačeno to vremensko ograničenje pa je Mikelić angažirao odvjetnika Degena koji je posegnuo za izvanrednim pravnim lijekom i zatražio obnovu postupka.

Sisački Županijski sud nedavno je udovoljio tom zahtjevu, nakon čega je slučaj prebačen na zagrebački Županijski sud, jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine.

Slučaj je preuzeo sudac Željko Horvatović koji će na pripremnom ročištu odlučiti o dokaznim prijedlozima koje će provesti na glavnoj raspravi te odrediti datum početka suđenja.

Odvjetnik optuženog je rekao da je u novome spisu i Mikelićev iskaz koji je prije više od godinu dana dao u Beogradu. Najavio je da će predložiti saslušanje "pet-šest svjedoka, među kojima i bivšega hrvatskog branitelja i časnika Hrvatske vojske, koji će potvrditi Mikelićevu nevinost".

U optužnici protiv Mikelića, među ostalim, stoji da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti te četničkim postrojbama naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Banovini. Degen, pak, kaže da je Mikelić u inkriminiranom razdoblju bio u bolnici, za što ima i liječničku dokumentaciju.

"Optužbe na njegov račun su nebulozne, a obrana koju su on i ostali optuženici imali 1993. sramotna, o čemu govori podatak da se njegov branitelj po službenoj dužnosti nije žalio na presudu uz obrazloženje kako dokazi jasno upućuju da je Mikelić kriv. To je bilo kršenje osnovnih pravnih normi i povreda odvjetničke etike koja nikad nije sankcionirana", istaknuo je Degen te dodao kako su svi optuženici iz tog slučaja poslije amnestirani, osim njegova branjenika.

Prije srpske pobune u Hrvatskoj, Mikelić je bio direktor petrinjskoga "Gavrilovića", a u travnju 1994. postao je premijer samoproglašene SAO Krajine te je, iako pravomoćno osuđen, od 1994. sudjelovao u pregovorima pobunjenih Srba s hrvatskim dužnosnicima, među ostalim i u Zagrebu. Nakon sloma Krajine pobjegao je u Beograd, gdje je bio na čelu odbora za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj. Mnogi bivši suradnici i politički istomišljenici tada su ga optuživali za brojne malverzacije, ali o tome nikad nije provedena istraga. Nakon toga je, zajedno s Draganom Čičićem iz Petrinje, financijerom Jugoslavenske ljevice Mirjane Marković, osnovao Mesnu industriju "Galames", a tada se spominjalo i da je odnio neke originalne recepte "Gavrilovića". Godinama je bio i potpredsjednik beogradskog Nogometnog kluba "Partizan".

Bivši čelnik samoproglašene SAO Krajine je 2003. uhićenih zbog navodne umiješanosti u ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Sumnjalo se da je bio jedan od ključnih ljudi u povezivanju tzv. Zemunskog klana i određenih krugova u Republici Srpskoj koji su bili umiješani u organizaciju i pomaganje u atentatu. U pritvoru je 2003. proveo tri mjeseca, a srbijansko ministarstvo pravosuđa tada ga je odbilo izručiti Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog sisačke presude.

Mikelić danas kao 73-godišnji umirovljenik živi u Beogradu, a po Degenovim riječima, lošeg je zdravlja. (Hina)

 

Vezani članci Gradonačelnik Primoštena Stipe Petrina Stipe Petrina o uhićenju sutkinje: "Zašto nije kažnjeno vijeće koje je potvrdilo njenu presudu?" Ilustracija U Škabrnji ubio četvero civila: Odjeven u vojnu odoru dovezao se do obiteljske kuće te iz automatske puške ispalio više hitaca
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju