Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masna plavkasta mrlja

Pomor ribe u Vuki, sumnja se na kemikalije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U rijeci Vuki, u vukovarsko-srijemskoj županiji, rano jutros uočena je uginula bijela riba, javila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Kasno sinoć ribočuvari obavijestili su Županijski centar 112 Vukovar da je u rijeci Vuki, između Vukovara i Bogdanovaca, došlo do isplivavanja bijele ribe na površinu. Primjećen je i mastan plavkasti sloj na površini vode, pa se sumnja na organske tvari i tvari kemijskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

Pravi uzrok pomora se još ne zna

'Rijeku Vuku pratimo od porasta vodostaja, a ona se izlila po okolnim poljima i na sve strane te dolazi do naglog truljenja organskih tvari pod vodom, što oslobađa veliku količinu amonijaka, a s tim dolazi i do gubitka kisika', rekao je za Dnevnik.hr Davor Deliomerović, stručni voditelj ribolovnog područja zajednice športsko-ribolovnih udruga Vukovar. Dodao je kako osim toga, kao mogućnost pomora ribe u Vuki postoji i ljudski faktor te miješanje izlivenih voda s kanalizacijskim. Jata riba i njihove mlađi teško dolaze do kisika.

Plavkasta masna mrlja

'Jučer se pojavila i plavkasta masna mrlja, karakterističnog mirisa', istaknuo je Deliomerović. Rekao je i kako je voda već poprilično crna, što sugerira veliku koncentraciju amonijaka. 'Očekujemo najgore, jer ovo je već treći put u pet godina da se događa pomor ribe u Vuki. Prošle godine za pomor je bilo krivo puštanje kanalizacijskih voda iz kućanstava', objasnio je Deliomerović, ističući i ljudski faktor u cijeloj priči. Napomenuo je i kako kemikalije, koje su korištene za zaprašivanje usjeva, isto tako mogu biti faktor u pomoru, no na kraju je zaključio kako kako ipak treba pričekati s analizom vode.

Ribiči pozvani da se suzdrže od ribolova

'O pomoru ribe izvijestili smo inspekciju Hrvatskih voda i veterinarskog inspektora, uzeti su uzorci vode, a rezultati analize bit će naknadno poznati', rekao je izrazivši bojazan da je pomor ribe tek počeo. Upozorava i na farme uz rijeku te poziva farmere da nadziru septičke jame kako se ne bi izlijevale u rijeku što bi uzrokovalo ekološku katastrofu.

Vukovarska zajednica športsko-ribolovnih udruga pozvala je ribiče da se idućih dana suzdrže od ribolova na Vuki dok ne stignu analize vode i ne dozna se pravi uzrok pomora ribe. Ribočuvarska služba u iduća 24 sata pojačat će nadzor zbog krivolova jer i krupni primjerci ribe dolaze do obale u plićak kako bi disali i vrlo lako se ulove. Šteta je zasad još uvijek neznatna, ali ukoliko se stanje s vodom ne promijeni nabolje, prijeti novi veliki pomor ribe. O događaju su obaviještene Hrvatske voda i mjerodavni županijski i državni inspektori.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene