Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što se događa?

Orljavom već danima plutaju lešine riba, reagirala inspekcija: "Smrad se širi na kilometar..."

Pomor ribe u rijeci Orljavi - 6
Pomor ribe u rijeci Orljavi - 6 Snimio čitatelj/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomor ribe u rijeci Orljavi - 1 Pomor ribe u rijeci Orljavi - 1 Foto: Snimio čitatelj/DNEVNIK.hr Pomor ribe u rijeci Orljavi - 2 Pomor ribe u rijeci Orljavi - 2 Foto: Snimio čitatelj/DNEVNIK.hr Pomor ribe u rijeci Orljavi - 3 Pomor ribe u rijeci Orljavi - 3 Foto: Snimio čitatelj/DNEVNIK.hr Pomor ribe u rijeci Orljavi - 4 Pomor ribe u rijeci Orljavi - 4 Foto: Snimio čitatelj/DNEVNIK.hr +2 Pomor ribe u rijeci Orljavi - 5 Galerija 1/7 >>
U mjestu Ciglenik kod Slavonskog Broda u rijeci Orljavi posljednjih dana dogodio se velik pomor ribe. Stanovnici se žale na smrad i lešine ribe na površini vode, a o tome su obavijestili i institucije.

Već nekoliko dana površinom rijeke Orljave plutaju mrtve ribe, a smrad se širi na kilometar, kazali su nam čitatelji koji su nas obavijestili o tom događaju.

Ističu da su kontaktirali s nadležnim institucijama, no žale se da nisu povratno dobili nikakav odgovor i tvrde da nitko nije izašao na teren.

"Obaviješteni su Ribolovni savez Brodsko-posavske županije, Hrvatske vode, županijski Športsko-ribolovni savez, veterinarska inspekcija i Državno odvjetništvo, ali nema odgovora", rekao je Stjepan Bartolović, jedan od onih koji je prijavio slučaj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Malo, slano i opasno Naoko mirna površina ovog jezera u Hrvatskoj krije svoje tajne

Međutim, iz vodopravne inspekcije nam tvrde da su odmah nakon zaprimljene dojave s vodočuvarima i predstavnikom Vodnogospodarske ispostave za mali sliv ''Šumetlica-Crnac'' bili u obilasku vodotoka te je uočena uginula riba

Krivac je nevrijeme? 

''U vodotoku je uočena i živa riba te žabe, što ukazuje na to da nema onečišćenja. Pretpostavka je da je do navedenog pomora ribe došlo uslijed velike količine vode koja se za vrijeme nevremena slila s cijelog okolnog područja i donijela nepoznatu vrstu i količinu onečišćenja te razlike u temperaturi vode i naglog pada količine kisika u vodi'', objasnili su nam iz Državnog inspektorata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je kriv? VIDEO Više od 50 tona uginule ribe zabrinulo stanovništvo

Bartolović upozorava da lešine ribe i dalje plutaju, a tajnik Športsko-ribolovnog Saveza Brodsko-posavske županije Saša Kusanić objasnio je da čeka službene odgovore od institucija nakon podnesene prijave. Dok to ne bude obavljeno i dok se ne vidi hoće li možda biti potrebno uzorkovanje vode, a o čemu ne odlučuje Savez, neće biti moguće pristupiti prikupljanju lešina koje obavlja za to odgovorna tvrtka iz Zagreba. 

Moguće je, smatra, da je do pomora došlo uslijed velike količine vode koja se za vrijeme nevremena slila s područja Požege, ali dok nema službenih informacija, ne može ništa decidirano tvrditi. Sličnih situacija bilo je i ranije, doduše na drugim vodotocima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene