Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Zmajevom oku, malom slanom jezeru u Rogoznici, opet se dogodio pomor ribe i gotovo svih živih organizama. Znanstvenici kažu da je u pitanju prirodni fenomen koji je ovoga puta iniciran naglim padom temperature. Jezero je inače turistička atrakcija u neposrednoj blizini lokalne marine.


Naoko mirna površina Zmajevog oka krije svoje tajne i legende. Jezero je opet prokuhalo, kažu domaći ljudi. Sva riba je uginula.

Vezani članci Policija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) U jezeru Šoderica kod Koprivnice pronađeno tijelo muškarca, riječ je o nestalom ribiču Komad leda (Foto: Screenshot) Bacio komad leda na zamrznuto jezero, zvuk koji je proizveo pratit će ga u noćnim morama

Veliki pomor ribe dogodio se i 1997. i još nekoliko puta kasnije. Znanstvenici sve tumače naglim promjenama temperatura.

''Nismo primijetili da je povezano s potresom iako bi teoretski moglo biti'', kazao je Neven Cukrov, sa Instituta Ruđera Boškovića u Šibeniku.

Postoje dva sloja jezera. U gornjem bistrom sloju se rado kupaju turisti. Kritičan je neprozirni donji sloj u kome trune sva sila otpalog lišća i uginulih organizama. Nakon prošle bure i nagle promjene temperature donji gusti sloj se podigao i pojeo sav kisik u vodi.

''Taj anoksični sloj se digne, dođe do potrošnje kisika i riba pokrepa'', rekao je Cukrov. U ovom kraju svaki brod s mora donese nešto ribe.

U jezeru je ribe sve manje, a nekada su navodno tamo viđali i jastoge velike nekoliko kilograma. No, jastoga više nema. Ako je jezero podzemnim kanalima povezano s morem svi se nadaju da će jajašca riba i rakova opet stići u jezero i nastaniti Zmajevo oko.