Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visok salinitet

Gotovo tona ribe uginula u Vranskom jezeru, najveći pomor dosad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Parku prirpde Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera.

U najvećem hrvatskom jezeru, Vranskom jezeru, uginulo je gotovo tonu ribe u posljednjih nekoliko dana. U Parku prirpde Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Pomor ribe Stigla i inspekcija VIDEO/FOTO Umjesto kupanja horor na plaži: "Prijateljica i ja smo ugledale zastrašujući prizor"

Također, tvrde da je razlog ugibanja i to što nagli rast temperature pogoduje brzom razmnožavanja sitoplaktonskih algi koje preko noći potroše zalihe kisika u jezeru.Naime, razina vode u Vranskom jezeru je tek nešto viša od 30-ak centimetara zbog male količine padalina, a prema tvrdnjama ravnatelja Parka prirode Vransko jezero, Ivice Prtenjače, trebala bi biti viša od jednog metra u ovo doba godine.

Visok salinitet, a time i pomor ribe prouzročio je i veliki prodor mora kod kanala Prosika, zbog velikih plima u posljednje vrijeme.Na Vranskom jezeru smo na više lokacija uspjeli vidjeti i snimiti razne vrste uginule ribe, no najviše je stradalo somova od kojih neki teže do 70-ak kila te su duži od jednog metra. Uginulo je također dosta šarana i štuka.

"Prema našim procjenama uginulo je oko 800 kilograma ribe, no svako malo po cijeloj površini jezera isplivavaju nove ribe. Bilo je i dosad uginuća, ali nikad u ovako velikom obimu. Na sreću, ne radi se, a za što smo dobili i potvrdu Hrvatskog veterinarskog instituta, o bolesti, već isključivo o teškoćama saliniteta i nedostatka kisika što posebno pogađa ribe u mrijestu", rekao nam je Ivica Prtenjača dodajući kako je rješenje da se koliko toliko smanji utjecanje mora u Vranskoj jezero u izgradnji svojevrsne brane odnosno zapornice koja bi spriječila otjecanje slatke vode u more kod kanala Prosika.

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna kuna, a za što već postoji idejno rješenje. Problem izgradnje zapornice ističu već desetak godina, a nadaju se da će biti riješen skorim usvajanjem prostornog plana Parka prirode. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene