Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjed u zagrebu

Pomoćnici u nastavi traže ista prava koja imaju profesori: "Gotovo da žive u školi, a nisu zaposlenici"

Aktualno Galerija Prosvjed pomoćnika u nastavi Prosvjed pomoćnika u nastavi Foto: ASK Prosvjed pomoćnika u nastavi - 5 Prosvjed pomoćnika u nastavi - 5 Foto: Viktorija Bednjanec/DNEVNIK.hr Prosvjed pomoćnika u nastavi - 1 Prosvjed pomoćnika u nastavi - 1 Foto: Viktorija Bednjanec/DNEVNIK.hr Prosvjed pomoćnika u nastavi - 4 Prosvjed pomoćnika u nastavi - 4 Foto: Viktorija Bednjanec/DNEVNIK.hr +1 Prosvjed pomoćnika u nastavi - 3 Galerija 1/6 >>
Udruge pomoćnika u nastavi žele se izboriti za jednaka radna prava kao i ostali zaposlenici u školama, a koja će biti propisana ugovorom o radu, zato su u utorak prosvjedovali na Trgu sv. Marka. Prosvjednici poručuju kako je nevjerojatno da njihov status nije reguliran već 15 godina.

Status pomoćnika u nastavi nereguliran je već 15 godina od kad su oni u sustavu, istaknula je učiteljica i predstavnica Inicijative ASK Kosjenka Petek za DNEVNIK.hr.

"Hrvatska je 2007. godine potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i time se obvezala uvesti inkluzivno obrazovanje. Iako naša država tvrdi da ima inkluzivno obrazovanje ono u praksi ne izgleda tako. Pomoćnici su brojnoj autističnoj djeci u redovitom sustavu školskog obrazovanja, u redovitim razredima, izuzetno važni kao svakodnevna podrška. Važni su i njima, važni su i nastavnicima i roditeljima", istaknula je Petek te dodaje kako je nevjerojatno da je sustav pomoćnika u nastavi već 15 godina nereguliran te kako to pokazuje odnos države prema djeci s poteškoćama i različitostima.

"Izuzetno je važno da mi svi kao roditelji djece s teškoćama, djece s različitostima, neurodivergentne djece, podržimo pomoćnike u nastavi u njihovoj borbi za regulaciju njihovog statusa. Ta regulacija je važna zbog inkluzije na koju se država obvezala", istaknula je Petek.

Na prosvjedu su govorili i Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi PUN-HR, Ljiljana Igrić, ravnateljica Učilišta za obrazovanje odraslih Idem; Suzana Rešetar, dopredsjednica Udruge Sjena; Ivan Milatić, inicijator osnivanja Nacionalne zaklade Asistent i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Sindikalist Stipić poručio je da su pomoćnici u nastavi zaposlenici drugog reda. Riječ je, kaže, o osobama koje svoje dane provode u interakciji s učenicima, roditeljima i profesorima, pa zaslužuju jednaki radni status koji uživaju i ostali zaposlenici u obrazovnom sustavu.

''Oni gotovo da žive u školi, a nisu zaposlenici škole. Nisu pokriveni ugovorima, redovito im se prekidaju radni odnosi preko ljeta, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na godišnji odmor i primaju preniske plaće'', rekao je.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Kako do pomoćnika u nastavi: Prošli smo korak po korak kroz kompliciranu proceduru, ali zadnju riječ na kraju svega ima samo jedno tijelo državne uprave

Stipić dodaje da integracija učenika s teškoćama u redovitu nastavu ima cijenu koju država treba platiti. ''Svima su puna usta integracije i inkluzivnosti, ali kada treba nešto konkretno poduzeti, onda prevladava stav da se time treba baviti netko drugi.''

Zbog niskih primanja, mnogi su pomoćnici u nastavu otišli u inozemstvo, najviše u Njemačku i Austriju, kazala je Iva Tadić, predsjednica Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi PUN-HR.

''U Njemačkoj i Austriji plaće su puno veće, međutim i tamo su uskraćeni za radna prava što znači da si sami moraju uplaćivati doprinose poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja'', izjavila je.

Pročitajte i ovo Održana prva Autistična parlaonica s nama o nama Održana prva Autistična parlaonica: Poštovanje dolazi kroz prepoznavanje

Kao zemlje na koje se Hrvatska može ugledati Tadić vidi Sloveniju i Italiju gdje su pomoćnici u nastavi zaposlenici s punim radnim vremenom. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje da pomoćnici u nastavi budu priznati kao radnici u obrazovnom sustavu baš kao što su to i profesori.

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock/Guliver) "autističan" kao uvreda Oni se časte, a osobe s PSA-om plaćaju: "Ponašaju li se naši političari autistično ili su samo prgavi, nekomunikativni i nepristojni?"

Tadić dodaje da je broj učenika u Hrvatskoj kojima je potreban pomoćnik u nastavi porastao s tisuću na četiri tisuće u zadnjih 15 godina. Međutim, problem je u tome što ne postoje ustanove ili centri za potporu koji bi i prije plaska u prvi razred pripremili učenike i njihove roditelje na početak školske nastave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene