Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Olli Rehn

'Pomoć EK jedino izvedivo rješenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sadašnjim okolnostima jedino izvedivo rješenje hrvatsko-slovenskoga graničnog spora i deblokiranja hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om jest da obje države pristanu na ponuđenu pomoć Europske komisije (EK), izjavio je danas popodne na konferenciji za novinare na Bledu u Sloveniji povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn.

Rehn na Bledu nazoči konferenciji o proširenju EU koju je organizirala zastupnička skupina liberalnih demokratskih stranaka u Europskom parlamentu. Na konferenciju su pozvane i liberalne stranke iz jugoistočne Europe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog skriven od javnosti EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu Slika nije dostupna Rasprava o ratifikaciji u ponedjeljak Janša sumnjičav prema Rehnovoj inicijativi

'Vjerujem da će obje strane pozitivno odgovoriti jer je to jedino izvedivo rješenje u danim okolnostima', rekao je Rehn, dodavši da će se uskoro sastati s hrvatskim i slovenskim ministrima vanjskih poslova. Rehn je rekao da pozitivan odogovor obiju strana na inicijativu EK-a očekuje u vrlo kratku roku. To je, po njegovim riječima, potrebno kako bi se moglo početi rješavati granično pitanje i Hrvatska završiti tehničke pregovore s EU-om do kraja ove godine, kako je i predviđeno kalendarom EK-a.

>> Rehn očekuje vrlo skoro odgovor Hrvatske o medijaciji i to bez nemogućih uvjeta

Rehn nije htio komentirati pitanje može li Slovenija uvjetovanjem graničnog pitanja Hrvatskoj u pristupnom procesu dati negativan signal za cijelu regiju. Rekao je da sebe ne vidi kao suca, a odbio je odgovoriti i na pitanje što će biti ako Hrvatska u ponedjeljak odbije ponuđenu inicijativu ili kao uvjet postavi rješenje spora pred međunarodnom pravosudnom ustanovom.

Jandroković održao govor na ministarskom sastanku NATO-a

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković istaknuo je danas u svom govoru na ministarskom sastanku NATO-a u Bruxellesu da međunarodna zajednica i dalje treba ostati na Kosovu i u BiH te da je euroatlantska perspektiva važna za postizanje trajna mira i stabilnosti na jugoistoku Europe.

'Hrvatska, kao buduća članica NATO-a, u tom će smislu dati svoj pun doprinos', rekao je ministar na sastaku na kojem su sudjelovali ministri vanjskih poslova 26 zemalja članica Saveza i dviju pozvanih zemalja, Hrvatske i Albanije.

Jandroković je rekao da je stanje u Afganistanu, u kojem NATO ima najveću misiju u svojoj povijesti, i dalje prijetnja globalnoj sigurnosti, naglasivši da Hrvatska preuzima sve zahtjevnije zadaće, osobito u obuci afganistanke vojske.

Jandroković se na rubu sastanka bilateralno sastao i s ministrima vanjskih poslova Kanade i Slovenije Lawrenceom Cannonom i Samuelom Žbogarom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene