Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lica iz prošlosti

Što hrvatski politički veterani misle o aktualnoj situaciji u politici: "Glavna je stvar u Saboru raditi paradu, kokošinjac. Stvarno je ponekad slično kokošinjcu"

O aktualnoj političkoj situaciji razgovarali smo s domaćim političkim veteranima, od kojih neke niste vidjeli od 90-ih godina prošlog stoljeća, a žarili su i palili političkom scenom Hrvatske.

Ivan Jarnjak, HDZ-ov ministar unutarnjih poslova od 1992. do 1996. godine, rekao nam je da je politika kao šahovska igra, u kojoj moraš razmišljati nekoliko poteza unaprijed.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

"Glavna je stvar u Saboru raditi paradu, kokošinjac, stvarno je ponekad slično kokošinjcu. Poručio bih da ove izbore odradimo dostojanstveno", rekao je Jarnjak te pozvao političare da uvaže struku, ali i priznao da struka 1990-ih "nikada nije došla do izražaja".

Ljubica Lalić, saborska zastupnica od 2000. do 2007. godine, rekla je da je za nju bila velika čast biti potpredsjednica HSS-a jer je ta stranka, tvrdi, bila percipirana kao stranka muškarčina.

"Sanjala sam o hrvatskoj državi koja će biti socijalno pravedna, pravno uređena država i država pravne sigurnosti", rekla je te dodala da ju nije dosanjala i da ju neće dosanjati ni generacije iza nas. "Dobili smo strukture koje su još gore i još nesposobnije nego što smo možda mi bili."

Komentirala je i položaj sudbene vlasti: "Ja sam najsklonija tome da ona nije nazavisna, da je podložna utjecajima pojedinaca i grupa", rekla je i zaključila da nakon političkog djelovanja ostane "jedna gorčina u ustima".

Đurđa Adlešič, bivša HSLS-ova potpredsjednica Vlade, tvrdi da je u početku njezina mandata bilo mnogo drugačije nego na kraju.

"Bilo je potpuno nemoguće nepristojno voditi razgovor između premijera i zastupnika, ili da zastupnici između sebe razgovaraju. Danas mi se čini da je to uobičajeno ponašanje", rekla je.

Adlešič je također otkrila tko su najkvalitetniji političari u Hrvatskoj: "To su s jedne strane Plenković, s druge strane Milanović, a između je ovaj dio vrlo blijed."

Bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić tvrdi da danas politika izgleda poput cirkusa: "Puno glume, puno nekog patvorenja, puno drugačije nego što je bilo prije", rekao je te se osvrnuo na svoj odlazak iz politike: "Nikad nisam imao osjećaj da mi je ta stolica srasla sa mnom i da je moram uvijek nositi."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene