Sabor je donio odluku o svom raspuštanju. Završetak zasjedanja Sabora prije raspuštanja obilježio je sukob Gordana Marasa i Gordana Jandrokovića. Politički analitičar Žarko Puhovski napominje kako će ovaj verbalni cirkus u ljudima izazvati još veću zgađenost Saborom.

Galerija Žarko Puhovski, politički analitičar (Foto: Informer) - 2 Žarko Puhovski, politički analitirčar (Foto: Dnevnik.hr) Žarko Puhovski (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) +1 Žarko Puhovski (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Uoči raspuštanja Sabora, SDP-ov Gordan Maras predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću dao je kacigu i poručio mu: "Evo, kad idete doma, da budete sigurni, a čujem i da ste alpinist".

Vezani članci Bizarna sjednica Sabora VIDEO Niz bizarnih prepucavanja obilježio raspravu u Saboru: Kako je propao još jedan pokušaj izglasavanja nepovjerenja Predsjednik Sabora Gordan Jandroković primio djecu iz Ukrajine Jandroković primio djecu iz Ukrajine: ''Izdržite, vratit će se sloboda i mir''

Maras je nakon toga stao ispred Jandrokovića i razvio transparent na kojemu je pisalo "Izdali ste Zagreb, nemamo sinkopu".

"Nepristojni ste i primitivni kao i vaš predsjednik, molim vas da se maknete. Danas je zadnji dan i neću nikoga izbacivati niti kažnjavati", rekao je Jandroković.

Politički analitičar Žarko Puhovski napominje kako su takvim cirkusom saborski zastupnici, ponajprije Maras, htjeli u zadnji čas nešto ušićariti pred izbore.

"To im neće uspjeti. Ovo će samo podići razinu zgađenosti koju ljudi imaju prema Saboru i saborskim zastupnicima. Maras je bio predvodnik ovog showa, on je mislio da će otići s eksplozijom, a zapravo je djelovao otužno ponavljajući iste stvari", napomenuo je Puhovski i dodao kako je velika greška što se Sabor raspušta prije donošenja zakona o obnovi Grada Zagreba, ali i raspuštanja Stožera.

"Greška je što se Sabor raspustio prije raspuštanja Stožera jer sada nam samo ostaje Stožer kao jednostranačko tijelo koje kontrolira sve i može diktirati uvjete prije izborne kampanje.

"Jednostranački HDZ-ov Stožer" 

Podsjetimo, Stožeru su dane ustavne ovlasti koje idu u zadiranje ljudskih prava. To je jednostranački, HDZ-ov Stožer, koji primjerice može donijeti odluku da neki otoci nemaju uvjete za izbornu kampanju, pa čak ni za izbore… To je potencijalno opasno jer imamo tijelo koje ne možemo kontrolirati, a Stožer ima ovlasti kakve god hoće i možemo se samo osloniti na to hoćemo li imati sreće prilikom njihovih odluka ili ne, a za sustav nije baš dobro da ovisi o sreći", upozorio je Puhovski.

Smatra kako bi bilo izuzetno važno da Predsjednik sazove izvanredno zasjedanje Sabora, kako nam se ne bi dogodilo da nema sjednica četiri mjeseca.

Smatra kako se radi o intelektualno najslabijem sazivu Sabora od 90-ih godina jer nije bilo značajnijih govora i govornika, već je bilo "puno manipuliranja mandatima, ispraznih govora i pokušaja da se nametne show umjesto političkih debata".

Na današnju zadnju sjednicu nije došlo 25 zastupnika, a Puhovski smatra da se tom činjenicom Sabor dodatno osramotio.

"Velika je greška i to što je oporba glasala za raspuštanje Sabora. Time su prihvatili uvjete predizborne kampanje koji ne odgovaraju standardima demokratske kulture", rekao je zaključno Puhovski. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju