Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji djevojčice ostavljene pred crkvom u Brestju su pronađeni. Prijeti im kazna zatvora do tri godine i oduzimanje prava na roditeljsku skrb.


Nakon intenzivne potrage, roditelji djevojčice koja je uplakana pronađena u kolicima pred crkvom u sesvetskom naselju Brestje su pronađeni.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Thinkstock) Poštom slala tisuće kuna za skidanje uroka pa se žalila policiji kad je shvatila da je prevarena Prometna policija, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) - 1 Požalit će 26.300 puta: Pijan i bez vozačke bježao policiji pa skrivio nesreću

U PU zagrebačkoj su nam rekli da su na kriminalističkoj obradi kod njih u postaji i da će više informacija imati kasnije.

Za roditeljima je tragala i cijela Hrvatska, nakon što je policija objavila fotografije djeteta za koje se procjenjuje da ima između pet i sedam mjeseci.

Djevojčica je pronađena još u četvrtak, 20. srpnja, oko 21:45 u Sesvetama u naselju Brestje. Nađena je u kolicima ispred župnog ureda Župe Dobrog Pastira, a susjedi su najprije čuli dječji plač.

Antonija Lacković, stanovnica Brestja, kaže da je čula neku gužvu. "Čula sam da netko trči i onda sam pitala što se događa. Rekli su mi da je naša susjeda Marta išla s posla i našla dijete u kolicima da plače", ispričala je Antonija za Novu TV.

Pronalasku djeteta svjedočila je i Zlatanova supruga. "Sjedila je ovdje i čula dijete da plače i plače i plače. Onda je išla pogledati, ali već velečasni bio tu", ispričao je Zlatan, također stanovnik Brestja.

Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, potvrdila je za Novu TV da je djevojčica pregledana u bolnici i da je zdrava te da nije utvrđeno zlostavljanje. "Ona nije bila hospitalizirana i sad je u ustanovi na sigurnom", rekla je Brozić Perić.

Roditelji bi se mogli suočiti i s kaznenim progonom. Prema Kaznenom zakonu, roditelj koji napusti svoje dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Prema Obiteljskom zakonu, pak, sud u izvanparničnom postupku roditelja može lišiti prava na roditeljsku skrb ako je napustio dijete.