Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne predstavlja opasnost'

MUP potvrdio: Naprava s Kornata je elektronski mamac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim mamcima se koriste zrakoplovi za zaštitu od napada raketama koje se lansiraju sa zrakoplova ili sa zemlje, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u naknadno poslanom priopćenju.

U vezi naprave pronađene na otoku Kornatu policija je potvrdila kako se radi o elektronskim mamcima (radarski mamci).

Pročitajte i ovo Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada Rusi moćnim oružjem otežavaju Ukrajincima na bojišnici Objavili i snimku VIDEO Rusija krenula u masovnu proizvodnju zastrašujućeg oružja: "Zapad nema pojma što se događa, mogu razoriti bilo koji europski grad"

Radi se o projektilima koji su i ranije bili pronađeni, npr. na području PU dubrovačko-neretvanske konkretnije na i oko otoka Mljeta. Jedan takav projektil je pronađen u Kneževim Vinogradima na Banovom brdu (PU osječko- baranjska).
'Taj projektil su policijski službenici Protueksplozijske zaštite u potpunosti rastavili i utvrdili da osim termalne baterije koja se nalazi u nosaču krilaca nema eksplozivnih niti zapaljivih komponenti', stoji u priopćenju.

Takvi elektronski mamci, kažu u policiji, ne predstavljaju opasnost za izazivanje požara i eksplozija, odnosno nisu opasni i eksplozivni.

Na današnjoj konferenciji za novinare Marijan Nikolaus iz Protueksplozijskog odjela Ravnateljstva policije još nije znao reći o kakvoj se točno napravi radilo, to jest, koja je najmena tog sredstva. Sigurni su jedino bili da naprava pronađena na Kornatu nije predstavljala nikakvu eksplozivnu opasnost.

Policija je pretpostavljala da se radi o lokatoru cilja ili mamcu za rakete ili zrakoplove, to jest, da se radi o termalnoj bateriji. Nikolaus je istaknuo da takve baterije svoju funkciju imaju samo djelić ili tek nekoliko sekundi, odnosno da nakon aktiviranja i punjenja kondenzatora gube svaku funkciju. 'Kada se jednom ispali, baterija je mrtva. Kada bi je zapalili ništa se ne bi dogodilo', rekao je.

Utvrđeno je samo bilo da je pronađeni dio proizveden u SAD-u, a detaljnije informacije zatražene su od tvrtke iz Virginije koja ga je proizvela. Osim kod njih policija je informacije o pronađenom dijelu bojne glave tražila i od NATO-a.

Ostatke eksplozivne naprave pronašao je ribar s Murtera i 2. rujna ih predao policiji. Oni su ga predali u Ministarstvo unutrašnjih poslova na vještačenje.

Podsjetimo, umirovljeni pukovnik Nediljko Pušić pronađeni dio je identificirao kao raketu ATGM Dragon. Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, svojevremeno je tvrdio da cijela situacija na Kornatu izgledala kao eksplozija nečeg jakog i moćnog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene