Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S obzirom na statistike koje upozoravaju na porast broja stradalih vozača motocikala i mopeda te broja nesreća u kojima sudjeluju, iz Ravnateljstva policije najavljeno je da će se do kraja godine maksimalno pojačati nadzor i kažnjavanje prekršaja tih kategorija vozača, ali i zaštita pješaka kao najranjivijih sudionika u prometu.


Nadzor će se posebno pojačati vikendom i u vrijeme kad su vremenske prilike povoljne za vožnju motocikala i mopeda, a najviše će se nadzirati brzina, uporaba zaštitne kacige, alkoholiziranost, valjanost prometne dozvole, tehnička ispravnost i drugi prometni prekršaji, priopćili su iz Ravnateljstva policije.

Vezani članci Kaciga glavu čuva Za dlaku izbjegli smrt, a sve zahvaljujući tome što su nosili kacige! Roadpol 24-satni nadzor brzine provodi se 21. travnja u cijeloj Europi Oprezno na cestama: Policija će svim raspoloživim uređajima nadzirati brzinu u cijeloj Hrvatskoj

Budući da neki vlasnici mopeda uklanjaju tehničku blokadu pa voze znatno brže od tvornički određenih brzina, obavljat će se izvanredni tehnički pregledi mopeda, pri čemu će se posebno ispitivati krajnja brzina i razina buke.

Podsjećaju da su vozači 'motora' prošle godine sudjelovali u više od 5000 prometnih nesreća i da ih je poginulo 43,2 posto više nego godinu dana prije.

Policiju također zabrinjava i podatak o 124 poginula pješaka, iako se 2007. taj broj neznatno smanjio, za 1,6 posto.

U prva dva mjeseca 2008. u prometu je poginulo 27 pješaka ili čak 35 posto više nego u istom razdoblju 2007. To upozorava na drastično povećanje broja smrtno stradalih pješaka u prometu, unatoč kratku promatranu razdoblju od samo dva mjeseca, kažu u policiji.