Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MIR I DOBRO

POČINJE VELIKA AKCIJA POLICIJE Doznajte na što morate pojačano paziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinje velika akcija MUP-a 'Mir i dobro' kojom se želi upozoriti građane da odgovorno rukuju pirotehničkim sredstvima.

Zabrinjava statistika prema kojoj je prošle godine među stradalima zbog nepravilnog rukovanja, najviše djece. Policija najavljuje pojačane kontrole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLICIJA UPOZORAVA Akcija "Mir i dobro": Roditelji, oprez, slijede vam kazne ako vaše dijete baca petarde Slika nije dostupna Akcija "Mir i dobro" POČELA SEZONA PIROTEHNIKE Policija upozorava: "Zabluda je da petarde izazivaju tek sitne ozljede"

Mnogi potcjenjuju razornu moć pirotehnike. Prošle godine je 58 osoba stradalo zbog nepravilnog rukovanja. A ono što zabrinjava jest da je među stradalima najviše djece.

"Ono što je žalosno da je više od 50 posto stradalo upravo u tom obiteljskom okruženju, odnosno osobe koje su stradale, djeca najčešće u prisustvu roditelja", kaže Ivana Zelić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije.

Tijekom prošlogodišnje akcije policija je zaplijenila oko 6000 komada pirotehničkih sredstava. A zbog nezakonite upotrebe prijavljeno je oko 200 osoba

U MUP-u upozoravaju da, ako se već kupuju pirotehnička sredstva, to treba činiti isključivo u prodavaonicama oružja i streljiva ili pirotehnike. Snježana Bagarić iz MUP-ovog sektora za inspekcijske poslove, kaže da se na tržnicama, garažama i kojekakvim punktovima mogu prodavati samo sredstva čija prodaja i uporaba nije dozvoljena. A važno je i čitati deklaraciju koja sadrži ime proizvoda, šifru, naziv, test u koji razred spada, CE oznaku i CE broj te upute za korištenje, što sredstva na crnom tržištu u većini slučajeva nemaju. 

Da takva roba ne bi završila u rukama građana, tijekom akcije policija će pojačati inspekcijske nadzore.

Mnogi koji stradaju zbog neispravnog rukovanja pirotehnikom završe u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju. 

"Oko blagdana uvijek bude više ozljeda uzrokovanih eksplozivnim sredstvima i to najčešće budu ozljede u području šaka i lica. Problem je što su to najčešće mlađe osobe, djeca i tinejdžeri do dvadeset godina", kaže Tomislav Vlahović, kirurg iz Klinike za traumatologiju, dodajući da te ozljede mogu ostaviti i neke trajne posljedice.

"Nažalost, zna biti dosta teških problema, od nekih manjih ozljeda prstiju pa čak i do amputacija. Najčešće to budu tinejdžeri kod kojih dođe do opsežnih ozljeda prstiju, što na žalost u nekim slučajevima može završiti s amputacijama. Ili bude ozljeda očiju što može dovesti do sljepila", kaže Vlahović.

Valja svakako biti oprezan ako će se već koristiti pirotehnika, a dobro je znati i da se ona teža pirotehnika drugog i trećeg razreda smije koristiti isključivo u razdoblju od 27.prosinca do 1. siječnja. Prekršiteljima prijeti kazna i do 5000 kuna

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene