Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas na A1

Istraga stravične nesreće još traje: Mnogo je toga nejasno, ali neke sumnje postoje

Aktualno Galerija Nedjeljko Strikić, kirurg Nedjeljko Strikić, kirurg Foto: DNEVNIK.hr Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost Foto: DNEVNIK.hr Istraga oko nesreće - 1 Istraga oko nesreće - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraga oko nesreće - 2 Istraga oko nesreće - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Istraga oko nesreće - 3 Galerija 1/7 >>
Još nije poznat identitet putnika niti okolnosti u kojima su se našli u terencu smrti čiji je vozač izazvao prometnu nesreću s troje mrtvih, među njima i bračnog para iz Rijeke. Istraga traje. Ozlijeđeni stranci nisu pretjerano suradljivi. Nalaze se u nekoliko bolnica. Ova nesreća postala je i političko pitanje. Jedni zazivaju vojsku na granicu, drugi smiruju tenzije. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Uz riječki par koji je u subotu tragično preminuo na autocesti, u automobilu se nalazio i njihov 16-godišnji sin. 

"Najveću pažnju posvećujemo dječaku koji je izgubio roditelje, ima trajnu psihološku pomoć'', rekao je Nedjeljko Strikić, kirurg iz OB-a Karlovac. Dječak je pušten u nedjelju navečer iz bolnice.

Na automobil u kojem je bio sa svojim roditeljima naletio je terenac u kojem se nalazilo 12 stranih državljana, od kojih je jedan poginuo, dio njih također se nalazi u karlovačkoj bolnici. Kao i policija u njihovoj pratnji. Jedan od njih, teško ozlijeđen, deklarira se kao Moldavac, ostali kao Egipćani.

"Jedan od njih mislim da je i organizator te grupe i policija posebno pazi na njega, ostala dvojica su na odjelu, oni će u suradnji s policijom u ponedjeljak biti otpušteni na daljnje postupanje policije", poručio je Strikić.

Pročitajte i ovo Dinko Novosel, predsjednik Europske speleološke asocijacije Za Dnevnik Nove TV Pet osoba zarobljeno u špilji: Šef Europske speleološke asocijacije objasnio zlatno pravilo i upozorio - ''Ovdje je prvenstveno rizik za same ronioce''

Nitko još ne želi potvrditi da je organizator bio Moldavac, niti da je bila riječ o krijumčarenju. Ipak sve upućuje na to, slažu se i stručnjaci, a toga ima sve više. Policija radi što može, vojska nije rješenje, kaže Tonći Prodan sa Sveučilišta u Splitu iz Odjela za forenzične znanosti, ali kazne jesu.

"Mislim da je to taj dio koji treba pojačati na način da se ti postupci što prije završe i da te kazne budu strože. Raspolažem podacima da je 80 posto uvjetnih osuda", istaknuo je Prodan.

U prvih tjedan dana ove godine uhićeno je 25 krijumčara. U prošloj godini 1880. Krijumčari su u 70 posto slučajeva bili strani državljani iz BIH, Rumunjske, Srbije, Turske, Ukrajine.

"I sami krijumčari ne doživljavaju to očito kao veliki zakonski grijeh jer vide da oni koji uđu u Hrvatsku ili europski gospodarski prostor budu na neki način nagrađeni za to", kazao je Željko Cvrtila, kriminalist.

Nesreća se zato pretvorila i u političko pitanje. U subotu je Domovinski pokret za sve okrivio Vladu i prizivao vojsku na granicu.

"Stavljajte bodljikavu žicu, ukoliko treba pucati, pucajte", izjavio je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta, a to nije najbolje sjelo ostatku oporbe, pa čak ni Mostu koji je za vojsku na granici.

Pročitajte i ovo Mogu li se okupiti ljevica i centar? - 4 Izbori su sve bliže Posljednji poziv za ujedinjenje protiv HDZ-a: Tko će se odazvati? ''Oni su posljednji koji mogu pozivati na okupljanje ljevice''

"Domovinski pokret je nama govorio da je vojska nepotrebna na granici, a prije točno tri mjeseca Penava je najavio da će ako Vlada ne zatvori granicu pokrenut referendum pa ih pitajte što je s tim", istaknuo je Nino Raspudić iz Mosta.

"Nijedna žica nikad nije zaustavila migrante samo najveći populisti mogu pozivati na to, oni koji pređu Sredozemno more, nemojte očekivati da će ih neka žica zaustaviti", napomenuo je Ranko Ostojić iz SDP-a.

"Taj svoj manjak uopće ideja u kojem smjeru voditi ovo društvo nadoknađuju time da kod ljudi dižu strah. Mene zanima bilo koje rješenje koje nam je Penava ponudio osim eto pucanja po ljudima", rekla je Ivana Kekin iz stranke Možemo.

Tko su točno strani državljani iz terenca koji je skrivio nesreću, istraga još nije otkrila. U KBC-u Rijeka ih je troje ozlijeđenih i za sada su svi stabilno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene