Pet je osoba ozlijeđeno u napadu huligana nakon nogometne utakmice četvrte lige u Hreljinu kod Rijeke. Jedna je osoba dobila potres mozga, a četiri su lakše ozlijeđene u klasičnoj sačekuši.

Galerija


Napadače čekaju kazne - moguće i zatvorske, a u tijeku su promjene Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima, koji će biti još stroži.

Vezani članci Sudar kod Novog Vinodolskog (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) U sudaru kod Novog Vinodolskog teško ozlijeđeno sedam osoba, u jednom od vozila bili migranti Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Kaos u Barceloni: U neredima ozlijeđeno više od 180 ljudi, spremaju li se večeras novi prosvjedi?

Skupina od dvadesetak huligana dva i pol sata nakon utakmice na parkiralištu je nasrnula na navijače nogometnog kluba Vinodol. "Imao je potres mozga, a pet, šest dečki je još dobilo nekoliko udaraca u glavu, po gornjem dijelu tijela", kazao je Marinko Buljat, trener juniora NK-a "Vinodol" iz Novog Vinodolskog.

Policija je brzo stigla nakon poziva u pomoć. Napadači su pobjegli, ali je dio njih već pronađen. "Provedeno je kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, a provode se daljnji izvidi i imamo identitet ostalih počinitelja i istraživanje je u tijeku. Za sada su te dvije osobe prijavljene za kazneno djelo izazivanja nereda", rekao je Marinko Puškarić, načelnik 3. Policijske postaje Rijeka.

Nakon ispitvanja u policiji, napadači će biti procesuirani i prijeti im zatvorska kazna. "Kazna je do tri godine, a ako bi se radilo o kaznenom djelu koje je počinjeno iz mržnje ili kaznenom djelu u kojem je oštećeni zadobio tjelesne ozljede i ugrožen mu je život ili zdravlje, kazna je zatvora od šest mjeseci do pet godina", dodao je Puškarić.

Za osiguranje zadužen domaćin

Za osiguranje sportskih natjecanja zaduženi su domaćini. "Domaćin organizira svoju internu redarsku službu koja nadzire sva dešavanja na terenu i oko igrališta", kazao je Eduard Kalanj, direktor NK "Vinodol".

Napadače na navijače Vinodola koji su nosili obilježja hrvatskih nogometnih klubova vodstvo novljanskog kluba ne smatra navijačima. "To su likovi koji stalno traže nekakve kavge i nekakvo dokazivanje, a u biti su nitko i ništa", objašnjava Marinko Buljat, trener juniora NK "Vinodol", Novi Vinodolski.

Takve treba strože kažnjavati i pravim navijačima omogućiti ugodnije gledanje natjecanja, smatraju stručnjaci. "Represija mora biti oštra i nemilosrdna da se jednostavno ti koji od jednog događaja koji je sportski, jedan simbol druženja, od jedne sportske fernese - pretvori u jednu horor situaciju. To normalno da treba sankcionirati", kazao je Duško Grabovac, delegat UEFA-e.

MUP, najavio je nedavno ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, priprema izmjene Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima, koji će biti još stroži, ali i efikasniji, prilagođen novim oblicima kaznenih djela na sportskim terenima i oko njih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr