Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policajac UN-a: Na području Medačkog džepa nije bilo čitave kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši pripadnik civilne policije UN-a Klaus Byrjalsen kazao je svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu kako nakon akcije Hrvatske vojske na cijelom području Medačkog džepa nije bilo niti jedne čitave kuće te da su pretražujući teren našli ukupno 22 mrtva tijela.

'U selima u koja smo ušli nismo zatekli nikog živog. Sve je bilo uništeno, a domaće životinje ubijene', kazao je Byrjalsen. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Slika nije dostupna Civilna policija UN-a: HV u Medačkom džepu počinio zvjerstva

Kao pripadnik civilne UN-ove policije na terenu je, tvrdi, bio gotovo svaki dan, od kraja akcije sredinom rujna do početka listopada 1993.

Mrtva tijela koja su zbrinjavali nakon poziva 'plavih kaciga' predavali su UNPROFOR-u i srpskim vlastima. Dodao je kako zna da je i hrvatska stana predala nekoliko tijela.

O svemu što je zatekla na terenu civilna je policija, kaže, željela napraviti kompletnu kriminalističku obradu, no kako nisu imali sredstava napravljeno je tek kratko izvješće na pet ili šest strana.

Byrjalsen tvrdi da su neke kuće eksplozivom uništene iznutra, a da su na nekima zapazili i natpise 'vratit ćemo se - ustaše'.

Rekao je kako ne zna ništa o navodnom sukobu HV-a s pripadnicima kanadskog bataljuna UNPROFOR-a, osim da je jednom ili dvaput došlo do kraće razmjene vatre.

Hrvatska mu vojska, dodao je, nije izgledala disciplinirano. Neki su izgledali kao Rambo i činilo se da nisu pod striktnom vojnom komandom, kazao je Byrjalsen.

Promatrač UN-a: 'Noje bilo jasno tko u Medačkom džepu zapovijeda kojom postrojbom'

Bivši UN-ov promatrač na ličkom području Sean Heynes kazao je svjedočeći na suđenju za ratni zločin u akciji Medački džep da su optuženi generali Rahim Ademi i Mirko Norac u početku odbijali povlačenje iz zauzetih područja te da mu nije bilo jasno tko zapovijeda kojom postrojbom.

Heynes je kao vojni promatrač bio na sastanku na kojem je s Hrvatskom vojskom dogovarano povlačenje s područja oslobođenih u akciji. 

'Ademi je bio ljut i u jednom trenutku napustio sastanak. On se nije slagao s naši zahtjevima, svađao se, bio je agresivan. Norac je, međutim, bolje shvaćao politička pitanja i znao je da će na kraju morati provesti sporazum', kazao je Heynes.

Dodao je da tijekom sastanka, nakon kojega je ipak postignut sporazum, nije mogao shvatiti tko zapovijeda kojom jedinicom, ali da je stekao dojam da Norac zapovijeda i policijskim postrojbama.

'Obično se vrlo dobro zna tko zapovijeda jer se s njim pregovara. Specifičnost je bila u tome što se to u ovom slučaju nije moglo razaznati', kazao je Heynes.

Optuženi Norac prigovorio je svjedokovom iskazu tvrdeći kako nikada nije vidio Heynesa te da nije zapovijedao specijalnom policijom već samo 9. gardijskom brigadom.

Suđenje u prvom postupku koji je Hrvatska preuzela od haškog suda nastavlja se 28. veljače saslušanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene