Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavljeno je danas svjedočenjem bivšeg pripadnika civilne policije UN-a Olafa Sandgrena koji je ustvrdio da je cijelo područje Medačkog džepa nakon oslobodilačke akcije Hrvatske vojske bilo u plamenu, a sva sela uništena.


"Izgledalo je da je sve uništeno planski tako da više nikada ne bude naseljeno. Na cijelom području prizor je bio isti", kazao je svjedok. Dodao je da je u napuštenim srpskim selima nakon povlačenja HV-a vidio pet ili šest mrtvih tijela i stoku ubijenu vatrenim oružjem.

Vezani članci Antonio Guterres Glavni tajnik UN-a: "Zbog koronavirusa bi mogla nastati kriza ljudskih prava" Koronavirus, Afrika UN-ova procjena: Od koronavirusa će preminuti najmanje 300.000 Afrikanaca, 29 milijuna završit će u ekstremnom siromaštvu"

"Posvuda je bilo smeća, bunari su bili zagađeni, a bilo je i izmeta", rekao je Sandgren, kojega je viđeno podsjetilo na filmske prizore ratova iz daleke prošlosti.

Kao stručnjak za industrijski eksploziv, koji je prije mirovne misije radio na rušenju starih zgrada, tvrdi da je većina kuća bila minirana i to neposredno prije dolaska snaga UN-a. Na kućama uništenima artiljerijskom vatrom u borbi vide se tragovi udara ili šrapnela, a takvih je kuća bio tek manji dio, kazao je Sandgren.

U Medačkom džepu provedeno je sustavno etničko čišćenje

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem još jednog pripadnika UN-ovih snaga.

Zamjenik zapovjednika zaštitnih snaga UN-a, kanadski časnik John McGuinnes ustvrdio je danas
svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da je akcijom u Medačkom džepu Hrvatska provela sustavno i pomno isplanirano etničko čišćenje.

"Sve vodi do zaključka da je provedeno sustavno etničko čišćenje. Cilj je bio istjerati Srbe i učiniti to područje nenastanjivim", kazao je McGuinnes na zagrebačkom Županijskom sudu.

Rekao je da ostaje pri ranijoj tvrdnji izrečenoj haškim
istražiteljima da je hrvatski vojni i politički vrh znao za stvari na
terenu te da je sve učinjeno planski.

Svoju tezu kanadski je časnik potkrijepio tvrdnjama da je vojna akcija izvedena uz potpuno iznenađenje, zbog čega su Srbi imali oslabljenu mogućnost obrane. Isto tako, kazao je, postojalo je otezanje oko potpisivanja sporazuma o prekidu vatre te kašnjenje s njegovom provedbom.

"Moji osobni posjeti terenu, kao i izvještaji o leševima, uništavanju i mrtvima, prelazili su standardne vojne ciljeve", dodao je McGuinnes. Pojasnio je da mrtva tijela, za razliku od uništenih kuća, nije vidio osobno.

"Nije moguće da su kuće bile uništene u vojnom djelovanju. Moja uvjerenja je pojačalo i to što su kuće bile minirane i razorene iznutra, a bilo je i spaljenih", kazao je.

O svojim je saznanjima je, tvrdi, neposredno nakon akcije obavijestio tadašnjeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška koji je obećao da će sve istražiti.

Ipak, hrvatskim vlastima tada nije uložio službeni prosvjed jer je konačni izvještaj potkrijepljen forenzičkom dokumentacijom sastavio tek dvadesetak dana nakon akcije, pa je sve predao Haškom sudu.

Upitan o navodnom sukobu Hrvatske vojske i kanadskog bataljuna McGuinnes je rekao da je do razmjene vatre došlo jednom ili dva puta, ali da ozlijeđenih nije bilo.

Kanadske su vlasti, pak, tvrdile da su se njihove snage u sastavu UN-a sukobile s Hrvatskom vojskom. Borbu kod Medačkog džepa nazivali su i najvećom bitkom koju je kanadska vojska vodila od Korejskog rata 50-ih, a zbog zasluga je odlikovan i jedan cijeli pješački bataljun.

Prema kanadskim tvrdnjama, koje su opovrgnuli svi hrvatski vojni i civilni izvori, u bitci je ubijeno 26 hrvatskih vojnika.

McGuinnes je danas rekao da su odlikovanja bila dodijeljena zbog ukupnog angažmana u Hrvatskoj, a ne samo za sudjelovanje u Medačkom džepu.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem drugih časnika mirovnih snaga.