Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica optužnog vijeća

'Polančecovi reflektori': Vijeće odlučuje o osnovanosti optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec sutra će se ponovno naći na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ovaj put Polančec će biti na sjednici optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti optužnice u slučaju 'reflektori' koja ga tereti za 230.000 kuna 'teške' nezakonitosti u gradnji rasvjete na igralištu nogometnog kluba 'Osvit' u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozvao ga na odgovornost Kajin traži Miletićevu ostavku zbog stanja u Uljaniku: "Pula i Istra nisu spremni za ovaj socijalni udar" Slika nije dostupna Uručena i promaknuća Svečana akademija povodom Dana pobjede, Krstičević: "Oluja je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu"

Sjednica vijeća pod predsjedanjem suca Vladmira Pavlekovića bit će zatvorena za javnost.

USKOK je optužnicu u slučaju 'reflektori' podignuo u svibnju ove godine. Polančec je optužen za protuzakonito posredovanje i krivotvorenje službene isprave, a osim njega su za krivotvorenje te zlouporabu položaja i ovlasti optuženi direktor zagrebačke tvrtke Željko Dražić i voditelj projekta Sky Officea u Zagrebu Tomislav Andabak.

>> Protiv Polančeca optužnica zbog reflektora na igralištu

Oni su, tvrdi USKOK, na Polančecov zahtjev, krivotvorili poslovne knjige kako bi izgledalo da je novac isplaćen za druge građevne radove, a ne za reflektore.

U USKOK-u tvrde da je Polančec, 'koristeći se autoritetom potpredsjednika vlade' s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora, a potom direktora te tvrtke uputio da račun ispostavi Dražiću. On se potom s Andabakom dogovorio o ispostavi računa na kojem je naznačio da se plaćaju elektroinstalacijski radovi koji nikad nisu obavljeni.

Uz to, Polančec je optužen i za pokušaj prikrivanja zlouporabe jer je u siječnju ove godine od tvrtke koja je postavila reflektore tražio da napravi nov račun i ispostavi ga NK 'Osvitu'. Potom je, tvrdi USKOK, na račun kluba osobno doznačio 235 tisuća kuna, a klub je 12. siječnja 2010. tvrtki koja je postavila reflektore doznačio 230.279 kuna.

Bez prava na žalbu u slučaju potvrde optužnice

Polančeca je do sada USKOK optužio u još dva slučaja, 'Podravka' i slučaj nepotrebne stručne studije za koju je njegovo ministarstvo suoptuženom vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatilo pola milijuna kuna.

U slučaju da optužno vijeće sutra potvrdi optužnicu okrivljenici neće imati pravo žalbe, a predmet će preuzeti raspravno sudsko vijeće koje će sazvati pripremno ročište i odrediti datum početka suđenja.

Postupak protiv Polančeca vodi se po odredbama Zakona o kaznenom postupku koje su lani stupile na snagu, i kojima je propisano da utemeljenost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće. Ono može potvrditi ili odbaciti optužnicu te obustaviti postupak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene