Prosvjed inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama, koji čine više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki, počeo je u 8.30 sati na Markovom trgu u Zagrebu, ispred Sabora. Dan ranije prosvjedovali su diljem Jadranske obale.


Nekoliko desetaka prosvjednika na Markovom trgu raspostrlo je ručnike i ostalu opremu za plažu. Podržati ih je došao saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

Vezani članci Prosvjedi u tvornici iPhonea u Kini VIDEO Grozne scene iz tvornice iPhonea, radnici se sukobili s ljudima u skafanderima: "Dimne bombe! Suzavac!" Slika nije dostupna "Zakon o koncesijama treći put prolazi proceduru, a tek sad vidimo nezadovoljstvo"

"Ovo je pljačka nacionalnog dobra. Naše pomorsko dobro se koristi kako tko želi", kazao je Miro Bulj.

 

"Otočani imaju pravo odlučivati o svojim otocima. Možda će odlučiti ispravno, a možda krivo, ali to je njihova odluka. Molim gospodina Plenkovića da mi vrati glas jer me je prevario", kazala je Dorotea Cvitanin, jedna od prosvjednica.

HDZ-ov Branko Bačić kazao je kako se o Zakonu o koncesijama vjerojatno neće glasovati ovaj tjedan.

Kazao je kako se Vlada prvo mora očitovati o zakonu.

Predstavnici Pokreta otoka saborskim zastupnicima podijelit će zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te ih pozvati da glasuju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim.

Traže da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, dodjeljivanja i nadzora nad koncesijama.

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti", navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je Zakon usklađen s direktivama EU te kako ga je u prvom čitanju u Saboru podržalo čak 117 zastupnika.

"Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija", ustvrdio je Marić.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju