Prosvjed inicijative Pokret otoka protiv Zakona o koncesijama, koji čine više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava i tvrtki, počeo je u 8.30 sati na Markovom trgu u Zagrebu, ispred Sabora. Dan ranije prosvjedovali su diljem Jadranske obale.


Nekoliko desetaka prosvjednika na Markovom trgu raspostrlo je ručnike i ostalu opremu za plažu. Podržati ih je došao saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

Vezani članci Zagrepčani prosvjeduju protiv Milana Bandića - 15 Zagrepčani prosvjedovali protiv Bandića: "Od nas se uzimaju strašno veliki novci, a mi ne vidimo rezultate“ Učenici prosvjeduju protiv premještaja Marina Miletića "Marin je naš! Za Božić želimo Marina": Učenici prosvjedovali protiv premještaja vjeroučitelja Marina Miletića

"Ovo je pljačka nacionalnog dobra. Naše pomorsko dobro se koristi kako tko želi", kazao je Miro Bulj.

 

"Otočani imaju pravo odlučivati o svojim otocima. Možda će odlučiti ispravno, a možda krivo, ali to je njihova odluka. Molim gospodina Plenkovića da mi vrati glas jer me je prevario", kazala je Dorotea Cvitanin, jedna od prosvjednica.

HDZ-ov Branko Bačić kazao je kako se o Zakonu o koncesijama vjerojatno neće glasovati ovaj tjedan.

Kazao je kako se Vlada prvo mora očitovati o zakonu.

Predstavnici Pokreta otoka saborskim zastupnicima podijelit će zahtjeve i amandmane na Zakon o koncesijama te ih pozvati da glasuju protiv njegova donošenja jer ga smatraju štetnim.

Traže da se prijedlog Zakona o koncesijama vrati na treće čitanje te javnost uključi u daljnju raspravu, odnosno da se njegovim odredbama otočne lokalne zajednice ne isključuju iz procesa utvrđivanja opravdanosti koncesije, dodjeljivanja i nadzora nad koncesijama.

"U proteklih nekoliko dana saborskim zastupnicima dostavili smo naše amandmane na Zakon o koncesijama, no sjednica Sabora završila je nedorečeno bez daljnjeg komentara predlagatelja ovog Zakona i uvažavanja mišljenja javnosti", navode u inicijativi te naglašavaju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je Zakon usklađen s direktivama EU te kako ga je u prvom čitanju u Saboru podržalo čak 117 zastupnika.

"Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija", ustvrdio je Marić.