Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska na vrhu Europe

Naše more i službeno je najčišće, gosti presretni: "More je u cijelom svijetu zagađeno, a ovdje imamo čistoću, predivno"

Aktualno Galerija Hrvatsko more je najčišće - 1 Hrvatsko more je najčišće - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko more je najčišće - 2 Hrvatsko more je najčišće - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko more je najčišće - 3 Hrvatsko more je najčišće - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko more je najčišće - 4 Hrvatsko more je najčišće - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvatsko more je najčišće - 5 Galerija 1/6 >>
Hrvatska ima najbolju kvalitetu vode za kupanje. To je pokazalo izvješće Eurostata za 2021. godinu, a mjeri se brojem i udjelom obalnih i kopnenih kupališta s izvrsnom kvalitetom vode.

Dok Hrvatska iz dana u dan uskače u nove toplinske valove, skokom u more traži se osvježenje. Turistima je ugodna, lijepa, čista, a sviđa im se i pokoja riba koju primijete u moru. A da je voda superčista pokazalo je i Eurostatovo izvješće za prošlu godinu. Gledajući 27 zemalja Europske unije, isključujući Češku, Luxemburg, Mađarsku, Austriju i Slovačku, Hrvatska je na vrhu popisa.

Pročitajte i ovo Koronamjere na plažama - 3 GUŽVE POSVUDA Epidemiološke mjere na plažama: Konobari i turistički radnici kuhaju se pod maskama, a turisti se ne pridržavaju ni socijalne distance Ozljiede na moru - 6 Opreza nikad dosta Prekrasno i opasno more: Istražili smo koje su najčešće ozljede i bolesti na moru te kako ih i spriječiti

Možemo se pohvaliti impresivno visokom kvalitetom vode od čak 99,2 posto.

"To su ustvari mikrobiološki parametri, dvije bakterije, E-coli i crijevni enterokok koji mi analiziramo u morskoj vodi, za kojeg imamo određene granice i po tim granicama onda dajemo ocjenu o kvaliteti morske vode", kazala je Vesna Kauzlarić iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo.

"To je iznimno važno, osobito jer je more u cijelom svijetu zagađeno. Ovdje imamo čistoću, predivno. Voda je plava, zelena, boja je prekrasna", govori Roberto iz Italije.

Posljednja analiza u Lijepoj Našoj prošlog tjedna pokazala je izvrsnu kakvoću na gotovo 97 posto uzoraka.

"Uzorkuje se na točno određenim plažama gdje se očekuje veliki broj kupača i gdje se očekuje veći rizik od onečišćenja", zaključila je Kauzlarić.

A analize se rade duž cijele obale i to do kraja rujna, svakih 15 dana, na više od 1000 uzoraka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene