Hrvatska ima najbolju kvalitetu vode za kupanje. To je pokazalo izvješće Eurostata za 2021. godinu, a mjeri se brojem i udjelom obalnih i kopnenih kupališta s izvrsnom kvalitetom vode.

Galerija Hrvatsko more je najčišće - 1 Hrvatsko more je najčišće - 2 Hrvatsko more je najčišće - 3 +2 Hrvatsko more je najčišće - 4

Dok Hrvatska iz dana u dan uskače u nove toplinske valove, skokom u more traži se osvježenje. Turistima je ugodna, lijepa, čista, a sviđa im se i pokoja riba koju primijete u moru. A da je voda superčista pokazalo je i Eurostatovo izvješće za prošlu godinu. Gledajući 27 zemalja Europske unije, isključujući Češku, Luxemburg, Mađarsku, Austriju i Slovačku, Hrvatska je na vrhu popisa.

Vezani članci Ozljiede na moru - 6 Prekrasno i opasno more: Istražili smo koje su najčešće ozljede i bolesti na moru te kako ih i spriječiti Slika nije dostupna Kakve kazne uopće očekuju nesavjesne vozače glisera na Jadranu?

Možemo se pohvaliti impresivno visokom kvalitetom vode od čak 99,2 posto.

"To su ustvari mikrobiološki parametri, dvije bakterije, E-coli i crijevni enterokok koji mi analiziramo u morskoj vodi, za kojeg imamo određene granice i po tim granicama onda dajemo ocjenu o kvaliteti morske vode", kazala je Vesna Kauzlarić iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo.

"To je iznimno važno, osobito jer je more u cijelom svijetu zagađeno. Ovdje imamo čistoću, predivno. Voda je plava, zelena, boja je prekrasna", govori Roberto iz Italije.

Posljednja analiza u Lijepoj Našoj prošlog tjedna pokazala je izvrsnu kakvoću na gotovo 97 posto uzoraka.

"Uzorkuje se na točno određenim plažama gdje se očekuje veliki broj kupača i gdje se očekuje veći rizik od onečišćenja", zaključila je Kauzlarić.

A analize se rade duž cijele obale i to do kraja rujna, svakih 15 dana, na više od 1000 uzoraka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju