Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnateljstvo osječke Kliničke bolnice (KBO) izvijestilo je danas kako je protiv liječnika te ustanove Vladislava Ilina, koji je nedavno osumnjičen za kažnjivo djelo primanja mita, pokrenut postupak davanja izvanrednog otkaza zbog teže povrjede radne obveze.


Ravnatelj KBO-a Željko Vranješ kazao je na današnjoj koferenciji za novinare kako je, s obzriom na to da je osumnjičeni liječnik stariji od 60 godina, za davanje izvanrednog otkaza, po Zakonu o radu, nuždan suglasnost Radničkog vijeća, koje ju je odbilo.

Vezani članci Mito, ilustracija Istraga protiv splitskog kardiokirurga: Osumnjičen za odgađanje operacije dok ne dobije novac od obitelji Mito i korupcija, ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Državni službenik tražio mito od izvođača koji je gradio romske kuće

Najavio je kako će KBO stoga pokrenuti sudski postupak kako bi
"sudska odluka nadomjestila suglasnost Radničkoga vijeća za davanje izvanrednoga otkaza".

Vranješ je reagirao i na nedavan medijski nastup liječnika KBO-a i saborskog zastupnika Vladimira Šišljagića koji je ustvrdio da čelnici županijskoga i osječkoga HDZ-a Tomislav Ivić i Dragan Kovačević stoje za političkih pritisaka, cilj kojih je da ga se pokuša optužiti za lažiranje medicinske dokumentacije i navodno primanje mita od 2000 njemačkih maraka.

Vranješ je kazao kako ih Šišljagić prije toga nije izvijestio o
takvim optužbama, niti je Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBO-a
zaprimilo takvu prijavu, dodavši da policija nije ispitivala okolnosti o kojima je govorio Šišljagić.

"Želimo pridonijeti rašišćavanju toga prijepornoga slučaja, jer je
dr. Šišljagić djelatnik KBO-a i Medicinskog fakulteta, te da nam
mjerodavna tijela pomognu u našem daljnjem funkcioniranju", rekao je Vranješ, ocijenivši da je "riječ o ugledu bolnice" .

Zamjenik ravnatelja Josip Galić ocijenio je kako je o tome slučaju najprije trebalo obavijestiti pročelnika klinike na kojoj djelatnik radi, ravnatelja KBO-a i Povjerenstvo za unutarnji nadzor, dodavši kako nikakva prijava nije zaprimljena.

Budući da su se u nedavnoj anketi pacijenata o stanju u hrvatskom zdravstvu spominjali novi slučajevi primanja mita u hrvatskim bolnicama, Vranješ je kazao kako ne zna je li među njima netko od liječnika KBO-a te da od prosinca 2005. Ravnateljstvu ili Povjerenstvu nije podnesena nikakva prijava, a na novinarski upit kazao je kako nakon objavljivanja rezultata ankete u medijima policija nije razgovarala s vodstvom KBO-a u vezi s tim.