Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Računalni stručnjak

Pogodovanje Rakaru? S državom sklopio ugovore vrijedne nekoliko stotina tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državne institucije koje su poslovale s tvrtkom Marka Rakara 'Mrak usluge' tvrde da mu nisu pogodovale.

Jednoglasan stav državnih institucija koje su poslovale s tvrtkom 'Mrak usluge' je da nisu pogodovali Marku Rakaru - računalnom stručnjaku poznatom po suradnji u obje predsjedničke kampanje Ive Josipovića. U posljednje dvije godine Rakar je s državom sklopio ugovore vrijedne nekoliko stotina tisuća kuna - pa su sve glasnije sumnje u to da mu je pogodovano po političkoj liniji.

Pročitajte i ovo Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega Neredi u Senegalu Građani bijesni VIDEO Stabilna afrička demokracija u krizi zbog odgode izbora: U neredima poginuo student

Unaprjeđivao je računalne sustave, uređivao baze podataka. Prema izvodu iz državnog proračuna, Marko Rakar prošle je godine s tri ministarstva i Zavodom za statistiku sklopio poslove vrijedne više od 500 tisuća kuna. Ove godine Rakarova tvrtka 'Mrak usluge' državi je naplatila 130 tisuća kuna. Dakle, u dvije godine, ukupno više od 600 tisuća kuna.

S Rakarom je 2013. surađivalo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

'Tvrtka 'Mrak usluge' je kompetentna za sve te poslove koje smo mi njima povjerili, što se tiče samih ugovora oni su vezani uz cjeline koje su vrlo jasno definirane. Jasno da je sad predsjednička kampanja i da se sad pokušava insinuirati na razne načine da netko nekome pogoduje', kaže ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Tvrdi da pogodovanja nije bilo.

Popijača naljutio Rakar i njegov hrvatski 'Wikileaks'

Isto tvrdi i Ministarstvo Milanke Opačić.

'Ministarstvo socijalne politike i mladih nije pogodovalo gospodinu Rakaru, o tome ne može biti riječi, za početak jer su ugovori sklopljeni po odredbama Zakona o javnoj nabavi, i da su u pitanju vrlo specifični informatički poslovi u kojima je g. Rakar stekao veliki ugled', priopćili su iz ministarstva.

O poslovima se govorilo i prije četiri godine

O Rakarovim poslovima govorilo se i prije četiri godine - porezni dug veći od milijun kuna stajao ga je mjesta u Uredu Ive Josipovića. Veći dio je podmirio i u nadolazećoj izbornoj utrci, ponovno se priključio Josipovićevu timu. O temi 'pogodovanje' oglasio se na svom blogu.

'Dapače, sasvim je jasno da kada se krene govoriti o izborima, osobito ovim predsjedničkima onda se izvlače zahvalne teme, a ja sam oduvijek bio zahvalna tema ... i uvijek je korisno izvući pitanje mog poreznog duga, registra branitelja, moje povezanosti s predsjednikom ... ili kao što sada vidimo posla kojeg sam obavljao za više državnih tijela', napisao je.

Iz Ureda predsjednika poručuju da nikakvog pogodovanja nije bilo, a sve usluge obavljene su kroz postupak u Zakonu o javnoj nabavi. A prema tom zakonu, poslovi čija je vrijednost manja od 70 tisuća kuna, su bagatelna nabava te za njih nije potreban - javni natječaj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene