Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

Pogledajte 'svemirsku' farmu u Slavoniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jutros se zaputio u Baranju otvoriti suvremenu farmu za tov teladi u Karancu. No, morao se vratiti.

Farma u Kalancu doista tehnologijom prati europske farme. 'Zamjenska majka' koja doji tele prikopčana je na struju i točno zna koliko je njezinom mališanu potrebno mlijeka. 'Kad dođe do te sise, očita i ustanovi koliko mlijeka smije dobiti', rekao je radnik Janoš Fica.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji"

Robot ipak ne može u svemu na farmi zamijeniti čovjeka. 'Trenutno će se zaposliti 45 do 50 ljudi na sve tri lokacije. Pošto su sve tri farme greenfield to je novo zapošljavanje', objasnio je Goran Pajnić iz Belja d.d. U tri nove farme uloženo je oko 150 milijuna kuna. U doba krize to je velik novac. 'Mi čvrsto vjerujemo da su jedino investicije, jedino hvatanje naših najboljih konkurenata, jedini recept za održivi rast i razvoj', rekla je Ljerka Puljić iz Agrokora.

>> Umjesto da je kupovao jahte i vile, ulagao je u posao - i uspio !

Put modernizacije trebali bi slijediti i mali farmeri. Malim farmerima nedostaje znanje. Zato je ministar najavio pojačan rad poljoprivredne savjetodavne službe. 'Od iduće godine s jednim novim modelom, redizajniranim, s puno više prisutnosti savjetodavaca na selu, na OPG-ovima dobit ćemo sve bolje rezultate', rekao je ministar Jakovina.

Bolji rezultati znače i veću konkurentnost. Bez znanja i tehnologije teško je držati korak s europskim farmerima. Ima prostora i za male. Međutim, mali se moraju udružiti, moraju podići razinu proizvodnje po grlu i samo tako mogu odoljeti europskoj konkurenciji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene