Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

postaje sve teže

Dramatično upozorenje UN-a: "Prijeti nam nestašica hrane, a ovo je bila pogreška broj jedan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povećan je rizik od nestašice hrane zbog pandemije koronavirusa, upozoravaju iz UN-a.

''Ljudima koji žive u siromaštvu širom svijeta prijeti opasnost od nestašice hrane kako se kriza s koronavirusom nastavlja'', upozorila je Agnes Kalibata, izaslanica UN-a za hranu, te istaknula kako je rizik ove godine gori nego u razdoblju nedugo nakon početka pandemije.

Izaslanica glavnog tajnika UN-a za summit o prehrambenim sustavima 2021., kazala je kako su se prehrambeni sustavi suzili zbog COVID-a te da je hrana postala skuplja i na nekim mjestima nedostižna.

''Mnogi problemi koje su stručnjaci predviđali prošle godine odgođeni su, a ne riješeni'', istaknula je Kalibata. ''Lockdown je zatvorio tržišta, što poljoprivrednicima jako otežava. Prošle su godine mnoge zemlje iskoristile sve mogućnosti da zadrže svoj prehrambeni sustav. To je sada teže. Cijene hrane znatno su porasle'', kazala je Kalibata.

Istaknula je posebno nevolje afričkih zemalja, od kojih se njih nekoliko suočava s ozbiljnim rastom cijena i nestašicom hrane, pogoršanim problemima poput suše predviđene u istočnoj Africi, koja će vjerojatno utjecati na sjevernu Keniju, Somaliju i Etiopiju. "Ove je godine predviđeni ciklus suše mnogo ozbiljniji nego lani", rekla je Kalibata.

Prehrambeni sustavi uglavnom su se zadržali prošle godine, uz neke značajne iznimke, nakon što su vlade poslušale rana upozorenja UN-a protiv zatvaranja svojih granica ili postavljanja carina. Ali ti su uspjesi možda prikrili činjenicu da su se mnogi temeljni problemi pogoršali tijekom protekle godine jer su ljudi iscrpili svoje zalihe hrane, gotovine i obiteljske potpore i sada se suočavaju s dugom krizom bez rezerve, prenosi The Guardian.

Napomenula je kako se ove godine suočavamo s većom prijetnjom. ''Države su u nevolji i nije sve lakše - postaje sve teže. Neke su se zemlje držale, ali koliko dugo?'' upitala je Kalibata.

Rekla je da su vlade morale planirati dužu krizu nego što su možda prvotno predviđale i da bi rješavanje COVID-19 i njegovih ekonomskih učinaka moglo potrajati najmanje pet godina. "Pogreška broj jedan bila je ta što smo mislili da će kriza biti kratka. Mislili smo da bi to moglo biti šest mjeseci", rekla je Kalibata.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 1 HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU U Hrvatskoj 68 novozaraženih, umrla 21 osoba: Objašnjen naputak o cijepljenju AstraZenecinim cjepivom u Primorsko-goranskoj županiji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREGLEDAVAJU SVAKI AUTOMOBIL Njemačka djelomično zatvorila granice s dvije zemlje, žestoke reakcije na kritike iz Bruxellesa: "Sad je dosta!"

Kasnije ove godine summit UN-ovih prehrambenih sustava namjerava pokrenuti nove akcije za preobrazbu načina na koji svijet proizvodi i konzumira hranu. Zemlje će ispitati kako se globalni prehrambeni sustav može poboljšati; opasnosti od klimatske krize, gubitka divljih životinja i drugih utjecaja na okoliš; obrasci potrošnje, rasipanje hrane i kakve bi promjene mogle biti potrebne za smanjenje globalne gladi; kriza pretilosti u nekim zemljama i oporavak od pandemije koronavirusa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene