Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR

Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome"

Zoran Milanović
Zoran Milanović Damir Krajac/Cropix
Aktualno Galerija Zoran Milanović Zoran Milanović Foto: Damir Krajac/Cropix Zoran Milanović, Oleg Butković Zoran Milanović, Oleg Butković Foto: Ante Cizmic/Cropix Zoran Milanović, Oleg Butković Zoran Milanović, Oleg Butković Foto: Bozidar Vukicevic/Cropix +0 Zoran Milanović Galerija 1/4 >>
Podnosi li predsjednik Milanović ostavku i koja bi bila svrha toga? Evo što o tome za DNEVNIK.hr kažu politički analitičari Tihomir Cipek i Žarko Puhovski.

Predsjednik Zoran Milanović u petak podnosi ostavku? Tu je teoriju iznio ministar Butković, koji kaže kako raspolaže tim informacijama.

"I mi trebamo vjerovati jednom lažovu nakon njegovih konzultacija s kravom?", rekao je predsjednik Milanović na Butkovićeve tvrdnje

Politički analitičari Tihomir Cipek i Žarko Puhovski otkrivaju što bi Milanović postigao još jednim šokom s Pantovčaka. 

"Sad smo se već naviknuli na to da nevjerojatne stvari postaju vjerojatne. Milanović u tom slučaju gubi mogućnost da pobjedniku izbora daje mandat za sastavljanje Vlade i saziva novi Sabor. On je i sam javno rekao da će čekati dok mu netko ne donese 76 potpisa. Naravno da je to njegov izvor moći". 

Ukoliko da ostavku, postojao bi još jedan mogući razlog. 

"Možda je razlog i u ovome. Ankete pokazuju da Rijekama pravde i ne ide najbolje i da je ovo vrlo neizvjesna utakmica. Pa možda je svrha ovoga da Milanović i sam krene u utakmicu otvorenih karata, da preuzme potpuni rizik i da dio birača to honorira. Možda vjeruje da će birači poštovati to što je riskirao do kraja. Tu bi onda vidio interes ovakvog poteza, ali politika je iracionalan manevarski prostor. Dva i dva u politici nisu uvijek četiri. Na to se ne može gledati kao na neki matematički proračun", rekao nam je Cipek. 

Ako Milanović da ostavku, njegova je pozicija moći izgubljena. 

"Prema svemu što je dosad poznato, ostavka baš i nema velikog smisla, jedino ako zaista žele izazvati jedan veliki šok." 

Druga je verzija i da se zapravo samo radi o Butkovićevoj provokaciji, što nije nemoguć scenarij, kaže Cipek. 

"Zašto se ne bi radilo o provokaciji na koju bi SDP trebao nasjesti?" zapitao je Cipek. 

Zoran Milanović Zoran Milanović, Oleg Butković Foto: Ante Cizmic/Cropix

Analitičar Žarko Puhovski o mogućoj ostavci 

Puhovski kaže da Milanović ostavkom stvara bolju poziciju za pregovaranje. 

"Milanović ovo radi jer vjeruje da ima većinu. Oni bi ovo htjeli kako bi dobili još nekoliko dana da se pozicioniraju u kampanji i omogućili mu da sudjeluje u pregovorima za stvaranje većine u Saboru. Očito je da nitko neće imati većinu od 76, a on kao presjednik države ne može baš voditi razgovore s dvije ili tri stranke dok je još predsjednik države. Ostavkom bi se bolje pozicionirao kao onaj koji vodi pregovore", smatra Puhovski. 

Pročitajte i ovo Predsjednik Republike Zoran Milanović - 5 Mišljenje ustavnih stručnjaka Milanović sprema još jedan šok? Evo koji su mogući scenariji i tko bi od toga imao najviše koristi

HDZ vodi, ali nema ni približno većinu, a bez Domovinskog pokreta nema Vlade, ponavlja Puhovski. 

"Pritom ja vjerujem da će se Domovinski pokret raspasti na stranu koja će se prikloniti HDZ-u, a jedna strana priklonit će se SDP-u. Ovdje se radi samo o brojkama, a Milanović si želi osloboditi leđa da može biti pripravan na sve moguće runde pregovora, uz napomenu da se on pokazao kao veoma loš pregovarač, dok se Grbin  pokazao kao odličan pregovarač. No problem je s Grbinom to što nije jasno koga on predstavlja u ovom trenutku", kaže Puhovski. 

Pročitajte i ovo Potraga za Dankom još traje Potraga za malenom Dankom "Kriju još nešto, a postavlja se još jedno pitanje": Stručnjakinja za sigurnost djece o potrazi za tijelom male Danke Ilić

Milanovićeva ostavka ima mu logike jer je, kaže, Milanović obećavao taj zadnji obrat i ako je to očajnički akt. 

"Ovo je sad zapravo iznudica, iznuđeni potez, jer su uvidjeli da im kampanja i Rijeke pravde ne idu baš tako dobro", rekao nam je Puhovski. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene