Obavijesti Video Pretražite Navigacija
državni zavod za statistiku

Podivljala inflacija: Objavljeno koliko su porasle cijene u posljednjih godinu dana, pogledajte što je najviše poskupjelo

Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji. Cijene u Hrvatskoj u godinu dana porasle su za 13,1 %. Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 19,0 %.

Državni zavod za statistiku objavio je najnovije podatke o inflaciji u Hrvatskoj.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosincu 2022. u odnosu na studeni 2022. u prosjeku su niže za 0,3 %. U odnosu na prosinac 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 13,1 %, dok su u godišnjem prosjeku više za 10,8 %, priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku. 

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 19,0 %, Restorani i hoteli, za 17,1 %; Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 16,1 %; Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 16,0 %; Odjeća i obuća, za 12,1 %; Razna dobra i usluge, za 11,5 %; Rekreacija i kultura, za 9,6 %; Prijevoz, za 8,4 %; Alkoholna pića i duhan, za 5,3 % te Zdravlje, za 4,6 %.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković dolazi i rješava stvar? VIDEO Plenkovića u Saboru pitali hoće li biti poskupljenja teleoperatera: "Butković je s njima razgovarao i..."

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,93 postotna boda), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+2,70 postotnih bodova), Prijevoz (+1,24 postotna boda), Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva (+0,92 postotna boda), Restorani i hoteli (+0,85 postotnih bodova), Odjeća i obuća te Razna dobra i usluge (+0,71 postotni bod po svakoj skupini), Rekreacija i kultura (+0,51 postotni bod), Alkoholna pića i duhan (+0,27 postotnih bodova) te Zdravlje (+0,15 postotnih bodova), priopćio je Državni zavod za statistiku. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene