Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UHIĆEN U OŽUJKU

Podignuta optužnica za topnički napad na Šibenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv dvojice okrivljenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Šibenika u rujnu 1991., a neslužbeno se doznaje da je drugookrivljeni 54-godišnjak Čedomir Borojević, uhićen u ožujku ove godine, kojemu je prvookrivljeni, nedostupan hrvatskom pravosuđu, naredio neselektivni napad po Šibeniku s patrolnog broda kojim je Borojević zapovijedao.

Optužnica je podignuta, kako je priopćio MORH, državljanin Republike Srbije (65) i državljanin Republike Hrvatske i Republike Crne Gore (54) zbog ratnog zločina počinjenog od 16. do 23. rujna 1991. godine tijekom združenog napada JNA i naoružanih agresorskih srpskih paravojnih postrojbi protuustavne tvorevine SAO Krajine na grad Šibenik tenkovskim, oklopnim i topovskim jedinicama u sastavu 9. kninskog korpusa i zrakoplovstva JNA.

Pročitajte i ovo Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali

Prvookrivljenog, u to vrijeme zapovjednika 20. graničnog mornaričkog diviziona u sastavu 8. Vojnopomorskog sektora JNA, tereti se "da je zapovjedio 54-godišnjaku da, kao zapovjednik patrolnog broda napadne grad Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz sveg raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem njihova zastrašivanja i uništenja njihove imovine i zauzimanja grada, nakon čega su s broda otvorili topničku vatru te iz topova (tipa Bofors, cal. 40 mm) i teških strojnica kalibra 20 milimetara pucali na civilne objekte," navodi se u optužnici.

Čedomir Borojević je u ožujku uhićen na graničnom prijelazu Karasovići i nalazi se u splitskom istražnom zatvoru. Županijsko državno odvjetništvo je predložilo da mu se produži istražni zatvor kako ne bi pobjegao, a za prvookrivljenika je predloženo suđenje u odsutnosti.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene