Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je pred Županijskim sudom optužnicu protiv troje djelatnika osječke podružnice Raiffeisen banke koje se tereti da su tu banku oštetili za 12 milijuna kuna.


Optužnica je podignuta protiv 28-godišnjeg Lea Đerđa, 48-godišnje Marija Kneif i 48-godišnje Đurđice Brkić (Odvjetništvo navodi samo inicijale), zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te protiv Damira Ivanetića (1977.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te kaznenog djela krivotvorenja isprave, u slučaju u kojem je ova banka, u studenom prošle godine, oštećena za 12 milijuna kuna.

Vezani članci Ivica Todorić Todorić na optužnicu tešku 18 milijardi kuna tek odmahuje rukom: "Ma to će pasti k'o kruška". Komentirao i prodaju Leda Ivica Todorić (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Podignuta još jedna optužnica za Agrokor: Todorića i još 22 osobe tereti se za malverzacije teške više od 17 milijardi kuna

U priopćenju za javnosti navodi se kako je optužnica podignuta i protiv i 46-godišnjeg okrivljenika D. Ž. zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, a koji je u bijegu.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su sukladno zajedničkom dogovoru, a s ciljem da okrivljenicima Đerđu, Ivanetiću, okrivljeniku D. Ž. i za sada nepoznatoj osobi, pribave znatnu nepripadnu imovinsku korist, 15. studenog 2007. s računa jedne tvrtke u podružnici Raiffeisen banke d.d. u Osijeku neovlašteno podigli 12 milijuna kuna.

Okrivljenika Đerđa tereti se da je, u cilju ostvarenja dogovora kao osobni bankar, u toj banci neovlašteno pribavio podatke o stanju računa, žigu i osobama ovlaštenim za raspolaganje novčanim sredstvima na računu tvrtke te ih predao okrivljenom Ivanetiću, koji je na osnovu tih podataka nabavio krivotvorenu putnu ispravu, na ime jedne od ovlaštenih osoba i krivotvoreni žig ove tvrtke.

Navedenog dana, za sada nepoznata osoba je pomoću ove lažne putne isprave i lažnog žiga virmanskim nalogom, sa dva krivotvorena potpisa zatražila od okrivljenica Kneif i Brkić isplatu 12 milijuna kuna, koje su mu sukladno ranijem dogovoru, svojim potpisima odobrile traženu isplatu te mu je taj novac i isplaćen.

Troje okrivljenih djelatnika banke i okrivljeni Ivanetić nalaze se u pritvoru osječkog zatvora te je protiv njih predloženo produljenje pritvora. Za D. Ž. koji je u bijegu predloženo je suđenje u odsutnosti, a policijski službenici pokušavaju utvrditi identitet zasad nepoznate osobe.