Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog stradalih vatrogasaca

Podignuta optužnica protiv Slavice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo podignulo je danas pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv Dražena Slavice (1967.) zbog počinjenja teškoga kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, tj. teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, objavljeno je popodne na službenim stranicama šibenskog ŽDO-a.

Navodeći samo inicijale okrivljenog Slavice, šibenski ŽDO ga tereti da je 30. kolovoza prošle godine kao zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice te zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe zapovjedio da se organizira akcija gašenja požara na otoku Kornatu pošto je oko 11,50 sati dobio dojavu o izbijanju požara. Slavica je zapovjedio da se organizira skupina gasitelja iz šibenskog JVP-a te DVD-a iz Tisnog, Vodica i Zablaća. Na helidrom je došlo 10 pripadnika JVP-a, pet iz vodičkog DVD-a, među kojima i malodobni Karlo Ševerdija, pet iz DVD-a Tisnog, među kojima malodobni Marko Stančić, civilni vojni ročnik Josip Lučić te tri pripadnika DVD-a iz Zablaća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Klagenfurtu Slučaj Hypo: Podignuta optužnica protiv Kulterera Slika nije dostupna Malverzacije Podignuta optužnica protiv Josipa Gucića

Slavica je optužen da je zapovjedio da se svi ukrcaju u helikopter unatoč tomu što je vidio sve gasitelje i znao koliko su osposobljeni. Time je, navodi se u optužnici, postupio protivno mnogim zakonskim odredbama i pravilnicima, među kojima i protiv Zakona o zaštiti na radu, Zakona o vatrogastvu, Zakona o radu, Pravilnika o poslovima na koje se smije zaposliti malodobnik te Zakona o civilnoj službi.

>> 'Dražen Slavica je opasan za okolinu'

>> Slavica se vratio na posao u JVP Šibenik

>> VIDEO: Sirene u čast stradalim vatrogascima, tuga i suze na otoku

Slavica je, kako navodi ŽDO, znao da su obuku za desantiranje prošla samo trojica vatrogasaca. Ostalih 20 nije smjelo sudjelovati u takvoj vrsti protupožarne intervencije, a među njima su bila i dva malodobnika i civilni vojni ročnik.

Slavica se tereti i da je unatoč tomu što ga je zapovjednik požarišta na Kornatu Dino Klarić u dva navrata izvijestio kako je riječ o velikom požaru koji se širi velikom brzinom i da ga je teško nadzirati te da je stanje vrlo ozbiljno, a komunikacijske veze vrlo loše, naložio da se kanader s Kornata preusmjeri na drugo požarište.

Da je stanje na Kornatu ozbiljno, Slavicu su upozorili i drugi vatrogasci s tog požarišta, nadzornik NP 'Kornati', a pilot kanadera Stjepan Lešković isprva je odbio poslušati Slavičinu zapovijed da ode na drugo požarište.

Slavica se tereti i da, nakon što je zaprimio dojavu da su vatrogasci opkoljeni vatrom o tomu nije izvijestio Centar 112 u Šibeniku, već je nazvao pomoćnika glavnoga državnoga vatrogasnog zapovjednika Tomislava Vuku i lažno mu prikazao stanje na požarištu na Kornatu.

Umjesto da zatraži helikopter za spašavanje, Slavica je, kako se navodi u optužnici, pozvao helikopter za izviđanje. Zbog toga su na Kornat stigla dva helikoptera bez potrebne opreme za spašavanje i bez pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, a kad su vidjeli stvarno stanje na terenu, nisu mogli pomoći vatrogascima. Tek nakon dojave posada tih helikoptera na Kornat je iz Splita upućen helikopter s opremom za spašavanje i pripadnicima HGSS-a.

Zbog svega toga na mjestu tragedije smrtno je stradalo šest vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, među kojima i malodobni Marko Stančić. Od posljedica teških ozljeda u bolnici je poslije preminulo još šest vatrogasaca, među kojima maloljetni Karlo Ševerdija i civilni vojni ročnik Josip Lučić, a jedino je Frane Lučić iz Tisnog preživio akciju gašenja požara na Kornatu.

Odvjetnik devet obitelji vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji Maro Mihočević izjavio je  da su obitelji zadovoljne podizanjem optužnice protiv Dražena Slavice.

Nakon istrage spis u slučaju Slavica ŽDO-u dostavljen je potkraj listopada ove godine, a Mihočević kaže kako su obitelji zadovoljne što je u roku od nešto više od mjesec dana optužnica i podignuta.

'Riječ je o vrlo opsežnu i složenu spisu koji je ŽDO morao proučiti. Saslušano je više od stotinu svjedoka, obavljeno više vještačenja te izvedeni brojni dokazi, unatoč tomu što tijekom istrage neki dokazni prijedlozi obitelji nisu prihvaćeni' rekao je Mihočević. Dodao je kako optuženikova obrana ima pravo uložiti prigovor na optužnicu, a ovisno o tomu hoće li ona biti prihvaćena ili ne, ovisit će i to kad će biti zakazano prvo ročište. 

Dražen Slavica se nakon 14 mjeseci provedenih na bolovanju početkom studenog vratio na posao u Javnu vatrogasnu postrojbu u Šibeniku, a njezin zapovjednik Volimir Milošević nakon podizanja optužnice protiv Slavice kazao je kako će ovih dana s pravnom službom razmotriti hoće li Slavica ostati na poslu ili će dobiti otkaz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene