Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Sirene u čast stradalim vatrogascima, tuga i suze na otoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina je dana od tragedije na Kornatu. U najvećoj vatrogasnoj nesreći u hrvatskoj povijesti živote je izgubilo 12 vatrogasaca. Njihovi su im kolege i prijatelji danas počast odali sirenama u 15 sati i 35 minuta, točno u vrijeme njihove pogiblje.

Dino Klarić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Pročitajte i ovo Frane Lučić na Kornatu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 JOŠ NIJE DOBIO ODŠTETU Prvi privatni posjet Frane Lučića mjestu stradanja 12 vatrogasaca: "Vlast se izruguje mojim ozljedama" Slika nije dostupna 10 godina Kornatske tragedije "Ovoliki požari, onolika vatra i nikome ništa hvala Bogu, a oni su onoliko izgorjeli... Zna se ali nemamo dokaza i ne odustajemo"

U podne je služena misa zadušnica. 

Obitelji, rodbina i prijatelji dvanaestorice poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog posjetili su otok Kornat, položili cvijeće i zapalili svijeće na mjestu na kojem su na današnji dan prije godinu dana poginuli njihovi najmiliji.

U kotlini ispod Velog vrha u uvali Šipnate vijence su za poginule vatrogasce položili i izaslanici predsjednika Republike Siniša Tatalović i Saša Perković, izaslanstvo Vlade na čelu s potpredsjednicom i ministricom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadrankom Kosor te izaslanstvo Sabora u kojem su bili i saborski zastupnici iz Šibensko-kninske županije.

Počast poginulim vatrogscima došli su odati i kolege vatrogasci iz svih krajeva Hrvatske, susjedne BiH, predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne službe za zaštitu i spašavanje te mnogi žitelji Šibenika, Vodica i Tisnog.

Povorka od nekoliko stotina ljudi kornatskim kršem se popela do Velog vrha i mjesta pogibije vatrogasaca. Roditelji i rodbina poginulih vatrogasaca uz plač i jauk prisjetili su se svojih najmilijih, a nekolicini roditelja je pozlilo i morala je intervenirati Gorska služba spašavanja i Hitna pomoć.

>> Godinu dana od kornatske tragedije: Sjećanje na hrabre vatrogasce

>> Zašto Sanader ne ide na Kornat?

Tamo je jutros ispred vatrogasnog doma otkrivena spomen ploča četvorici vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik. 

Na ploči su uklesana imena Marinka Kneževića, Dina Klarića, Ivice Marinovića te Ivice Crvelina koji je bio i član DVD-a Tisno.

Spomen ploče poginulim vatrogascima proteklih su dana otkrivene i u Vodicama te sinoć u Tisnom.

30. kolovoza prije godinu dana na mjestu je poginulo 6 vatrogasaca. Dan za danom, odlazili su jedan po jedan. Opekline su bile prejake. Umrla su još šestorica. Preživio je jedino Frane Lučić. 

Istraga ni godinu dana poslije nije završena. Obtelji ne vjeruju ni u teoriju eruptivnog požara, ni u prirodni fenomen. Tvrde da da im se špravi uzrok tragedije skriva. 

Kao krivci prvi su izdvojeni Paško Petrina, kojeg se sumnjiči da je opškom izazvao požar. 

Pod istragom je bio i županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Na Kornat je poslao dvojicu maloljetnika, a pripisujem mu se i kasno organiziranje pomoći. Obojica na slobodi čekaju završetak istrage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene