Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se odluka suda

Novi problemi za Tomislava Tomaševića: Podignuta kaznena prijava zbog novog plana odvoza otpada

Aktualno Galerija ZG vrećica ZG vrećica Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 1 Otpad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 2 Otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trpimir Majcan (HDZ), predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava Galerija 1/4 >>
Protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ali i njegovih najbližih suradnika, podignuta je kaznena prijava zbog novog plana o smeću. Dok oni sve optužbe odbacuju, Dnevniku Nove TV potvrđeno je da sud radi na tom slučaju.

Na dan kad su u promet puštene ZG vrećice, zbog njih je bivši djelatnik Čistoće Županijskom državnom odvjetništvu podignuo kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, njegova zamjenika Luke Korlaeta i voditelja Čistoće.

"Ta vrećica ne znači ništa. Tu ćete vrećicu baciti i neće postojati nikakav dokaz o izvršenju vaše usluge. Vrećice su čisto bacanje novca i zbog toga sam podnio kaznenu prijavu", rekao je Trpimir Majcan (HDZ), predsjednik Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava.

Kaže da Tomaševićev sustav otpada nije u skladu sa zakonom jer je nemoguće evidentirati tko kupuje vrećice, ali i tko i kako odlaže otpad.

"Jasno je definirano da ona na sebi mora imati, osim naziva, volumena i način vođenja evidencije bilo da je to čip ili bar kod", rekao je Majcan reporterki Dnevnika Nove TV Matei Ćorić.

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov i oružje NEVJEROJATNA ZBIRKA Kao da idu u rat: Reporterka Dnevnika Nove TV ušla je u čuvano MUP-ovo skladište, pogledajte kakvo se sve ilegalno oružje ondje nalazi

Udruga Ekologija grada se slaže. Od Visokog upravnog suda zatražili su da utvrde zakonitost odluke.

"Dovodi se građane u situaciju da moraju unaprijed plaćati cijenu odvoza komunalnog otpada, što je zakonom zabranjeno. Bila je i presuda u 2019. godini Županijskog suda u Varaždinu, gdje je sutkinja obrazložila da je zabranjeno unaprijed naplaćivati uslugu koja nije izvršena", rekao je Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

Čeka se odluka suda

Iz Visokog upravnog suda za Dnevnik Nove TV potvrdili su da postupaju u ovom predmetu: "Prije donošenja odluke o prijedlogu za ocjenu zakonitosti Odluke, Sud ne može izraziti svoj stav o zakonitosti osporavane Odluke."

I prijašnjih godina padale su odluke o otpadu, što potvrđuje i presuda za vrijeme Milana Bandića. Iz Grada Zagreba spuštaju loptu i odbacuju sve tvrdnje: "Zagrebački holding se nalazi u procesu organizacijskog restrukturiranja, zbog čega su izloženi stalnim pritiscima pojedinaca i grupa koje se protive promjenama. Ovu prijavu valja promatrati u tom kontekstu."

Pročitajte i ovo Nevrijeme na području više županija - 2 civilna zaštita Nevrijeme poharalo četiri županije, štete su ogromne

Misle da iza Ekologije grada stoji netko drugi.

"Iza nas ne stoji apsolutno nitko. Kao što vidite, sam tu stojim stoji, a iza mene određena skupina entuzijasta. Ne stoji Petar Pripuz niti itko drugi", rekao je Pavlović.

Tomaševići nasljednici u Zelenoj akciji, inače skloni kritiziranju, o novom sustavu imaju samo riječi hvale. Kažu da ne vide problem u ovoj odluci i da pretpostavljaju da je Grad Zagreb prije uvođenja novog modela dobio i pozitivno mišljenje resornog ministarstva.

Zbog toga je Dnevnik Nove TV poslao upit Ministarstvu gospodarstva. Nabrojali su što je nužno da Grad napravi za uvođenje sustava, ali ne i je li on usklađen sa Zakonom o gospodarenju otpadom. Zadnju riječ ima Visoki upravni sud.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene