Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski časnik Ilija Brčić, koji je nedavno uhićen na aerodromu u Rimu na osnovu zahtjeva RH zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, mogao bi se već danas naći na slobodi, prenose podgorički mediji tvrdnju njegova odvjetničkog tima.


Brčićevi odvjetnici tvrde da crnogorski časnik "mora odmah biti pušten na slobodu, jer prema članku 12. Sporazuma iz Ottawe, svi eksperti, pa čak i oni koji su iz zemalja koje nisu članice NATO-a, a dolaze u posjet drugoj zemlji članici Atlantskog saveza, ne mogu biti uhićeni i imaju neku vrstu stručnog imuniteta, sve dok njihov posjet traje".

Vezani članci Koronavirus, Crna Gora Crna Gora je početkom godine bila najgora u Europi, a sad ukidaju gotovo sve mjere Koronavirus u Crnoj Gori, ilustracija Bez ikakvih uvjeta: Crna Gora otvorila granice za sve državljane zemalja EU-a i Izraela

Brčić je u Italiju stigao kao član visokog crnogorskog izaslanstva i kao predstavnik crnogorske vojske zadužen za međunarodne odnose.

Brčićevi opunomoćenici, odvjetnici Luigi Lanucara i Franesco Romeo, kazali su crnogorskim medijima da su, iako još nije stigla dokumentacija iz hrvatskog suda, uspjeli dobiti obrazloženje presude, iz koje se, tvrde oni, jasno vidi da su napravljene dvije velike pogreške.

"Prvo, Brčić nikad nije obaviješten o presudi Županijskog suda u Splitu. I drugo, prilikom njegova uhićenja u zračnoj luci Fiumicino, Brčić je imao neku vrstu stručnog imuniteta", tvrde odvjetnici.

Ilija Brčić je u Hrvatskoj osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, a talijanski sud zatražio je da mu se preda na uvid dokumentacija o tom slučaju, koja, kako pišu crnogorski mediji, još nije stigla. U slučaju da ne prispije u roku od 40 dana, crnogorski časnik će biti automatski slobodan.

Brčićev odvjetnički tim također tvrdi da postoji svjedok koji može potvrditi da je Brčićev bojni brod "Pula" u vrijeme navoda optužnice bio na remontu.

"Taj svjedok je Ivan Tomaić, jedini Hrvat koji je bio na brodu i bio je oslobođen na sudu, uz obrazloženje da sigurno nije pucao na svoju zemlju", kazali su Brčićevi zastupnici.

Ilija Brčić, načelnik Odjeljenja za razvoj u Generalštabu Vojske Crne Gore, uhićen je na aerodromu u Rimu na osnovu naloga hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koje ga terete za "ratne zločine, u vrijeme dok je bio oficir JNA", a riječ je o napadima na Split i obližnje otoke početkom 90-ih s broda kojem je bio zapovjednik.