Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ENERGETSKA OBNOVA KUĆA

Ministarstvo graditeljstva želi nam podijeliti 200 milijuna kuna, ali postoji veliki problem

Ivan Forjan i Nevenka Glavica ispred kuće čija je fasada obnovljena s pomoću državnih sredstava (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Forjan i Nevenka Glavica ispred kuće čija je fasada obnovljena s pomoću državnih sredstava (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Forjan i Nevenka Glavica ispred kuće čija je fasada obnovljena s pomoću državnih sredstava (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Forjan i Nevenka Glavica ispred kuće čija je fasada obnovljena s pomoću državnih sredstava (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova fasade obiteljske kuće (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministarstvo graditeljstva potvrdilo je da priprema nekoliko stotina milijuna kuna za projekt energetske obnove obiteljskih kuća. Financirat će i do 50 posto obnove, a moguće je da se u sklopu projekta obnoviti nekoliko tisuća obiteljskih kuća.

Pogled na kuću s novom fasadom Nevenku Glavicu stajao je oko 50 tisuća kuna. Od toga je 30 tisuća dala država, i to prije tri godine, kada su se posljednji put dijelila sredstva za energetsku obnovu kuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba" Ilustracija Ali nemaju svi iste mogućnosti Hrvatska pamet, europski novac: Zaposlili su trostruko više radnika, a više od 90 posto proizvoda izvoze

"Mi smo vrlo zadovoljni. Uštede su primjetne, skoro 50 posto tijekom zime, a i tijekom ljeta je puno hladnije. Ne treba nam klima, samo zatvorimo vrata", rekla je Glavica.

Nova runda podjele novca za energetsku obnovu počinje iduće godine, za što će Ministarstvo graditeljstva osigurati 200 milijuna kuna iz europskih fondova.

"Stare zgrade uglavnom su energetski neučinkovite. Kada obnovite fasadu, stan troši manje energije i cijena mu je automatski veća", objasnio je Boro Vujović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a.

Novca će od jeseni biti i za obnovu vrtića, škola i svih drugih javnih ustanova. Prijave kreću 4. rujna, a zbog povećanog interesa veći će biti i budžet. Naime, umjesto 380 milijuna, dijelit će se 1,11 milijardi kuna.

No pitanje je tko će radove izvoditi jer tržištu nedostaje fasadera i ostalih građevinskih radnika.

"Građevinske operative nema i veliko je pitanje kako će se to izvesti na terenu, s obzirom na manjak ljudi u građevinskoj industriji", rekao je Vujović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene