Godinama nedostaje najviše radnika u građevinskom sektoru. U Hrvatskoj ih nikako ne mogu pronaći, a zakazao je i školski sustav pa tako godišnje iz naših strukovnih škola izađe tek pokoji armirač, tesar ili stolar.

Galerija


O temi nedostatka radnika u građevinskom sektoru, novinar Ivan Forjan razgovarao je s građevinskim poduzetnikom Dragutinom Kamenskim.

Građevinske radnike ne možete pronaći u Hrvatskoj, nema ih više niti u susjednoj Bosni i Hercegovini, odakle ih onda uvozite?

Vezani članci Gradilište u Dubrovniku Grad koji zovu biserom Jadrana: Ovako izgledaju posljedice jednog lošeg GUP-a Ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Radovi posvuda kasne, ugovori dovedeni u pitanje, a radnika nema ni za lijek: "Umirovljenici sigurno neće ići na skelu"

Točno je da nema radnika ni u Hrvatskoj ni u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Mi smo uspjeli pronaći nešto radnika u Albaniji. No, javlja se problem kod uvoza jer isti najčešće ne raspolažu dovoljnim znanjima i kompetencijama potrebnim za realizaciju projekata. Posebice je otežavajuća komunikacija.

Građevinaca na burzi ima, zašto oni ne žele doći raditi u domaće tvrtke? Možete li vi plaćama uopće parirati inozemnim tvrtkama?

To je dugogodišnji problem naših ljudi koji su na burzi i smatram da se tome treba pristupiti dosta individualno te utvrditi koji su razlozi, a zasigurno ih ima puno, zbog kojih ne mogu ili ne žele raditi. Konkurirati inozemnim tvrtkama ne možemo, iako je rast plaća konstantan. Rekao bih da je ključno obratiti pažnju na to koliko ostaje od plaće zaposleniku u Hrvatskoj, a koliko u inozemstvu.

Jesu li kvote za uvoz stranaca rješenje problema?

Kvote moraju postojati, no nažalost, one su došle kasno. I došle su onda kada više u okruženju nema radne snage. Mi sada konkretno uspostavljamo kontakte u Ukrajini da vidimo, da li i od tamo možemo dovesti radnu snagu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr