Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite račune!

Počinje isplata 2 milijarde kuna poticaja poljoprivrednicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ujutro će brojni poljoprivrednici s nestrpljenjem provjeravati stanje na računu. Počinje isplata dvije milijarde kuna potpora. Bez tog novca nema ni proljetne sjetve. Zbog neispunjenih obećanja, ministru Jakovini, kažu, neće vjerovati dok ne vide novac na računu.

Bez potpora, na Darkovoj zemlji niknut će samo trava. 'Poticaji nam prvo trebaju za proljetnu sjetvu, nabavku repromaterijala, sjemena', kaže Darko Kolar, poljoprivrednik iz Valpova.

Pročitajte i ovo Traktori blokirali autocestu - 3 Veliko nezadovoljstvo Poljski poljoprivrednici traktorima blokirali autocestu prema Njemačkoj Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova

Ako sljedeći tjedan ne dobije novac, mogao bi izgubiti i traktor. Novca za kredit nema. 'Zbog elementarne nepogode u zadnje tri godine. Nismo dobili odštetu, nešto simbolično, a banke normalno traže svoje anuitete', kaže Darko.

Dok ne vide novac, poljoprivrednici resornom ministru ne vjeruju. Bez dvije milijarde kuna u novcu i vaučerima, umjesto na polja, seljaci s traktorima izlaze na ceste.

>> Poljoprivrednici nastavili prosvjed, blokiran dio ludbreške zaobilaznice

Ako potpore kasne godinu dana, proizvodnju je teško organizirati. Posljedice će poljoprivrednici osjetiti kada uđemo u Europsku uniju, smatraju stručnjaci.

U europskoj vreći, za potpore ima novca, ali pravila su drugačija. Postoji određeni iznos i on se dijeli na sve poljoprivrednike. Oni ta pravila pozdravljaju.

Jasna pravila i strategija jedini su način da hrvatska poljoprivreda krene pravim putem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene