Počeo Dubrovnik Forum (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počeo Dubrovnik Forum (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora "žila je kucavica" Europe i za njegov razvoj potrebno je 50 milijarda eura, rekla je u četvrtak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otvarajući Dubrovnik forum.


U Dubrovniku je počeo 11.tradicionalni vanjsko-politički skup koji se ove godine održava pod nazivom Snažnija Europa - spajanje sjevera i juga. Glavna tema nekadašnjeg Croatia summita, a danas Dubrovnik foruma je jačanje suradnje 12 zemalja inicijative Jadran - Baltik - Crno more. Dvodnevnom skupu prisustvuju predsjednici i ministri niza zemalja regije. Iako su bili pozvani, srbijanski predstavnici nisu došli.

Treba naglasiti kako Srbija nije direktno uključena u ovu inicijativu, pozvana je kao susjedna zemlja inicijative Jadran - Baltik - Crno more. Premijer Srbije Vučić nije došao, a podsjećamo, rekao je prije nekoliko dana kako ne očekuje znatniji domet ovog skupa. Ove godine se ionako odustalo od premijerske razine skupa i prešlo se na ministarsku. Tako je bio pozvan ministar vanjskih poslova Srbije Dačić, no ni on se nije odazvao.

Dubrovnik Forum traje još sutra, za kada su predviđena četiri panela, tu će biti ministri vanjskih poslova zemalja uključenih u ovu inicijativu, govorit će se o geopolitičkim izazovima, jačanju energetske sigurnosti EU, jačanju konkuretnosti nacionalnih ekonomija i naravno spajanju tri mora, luka Jadrana, Baltika i Crnog mora.