Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na početku suđenja za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području općine Grubišna Polja 1991. pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženi Boro Trbojević u petak je zanijekao krivnju za sudjelovanje u tom zločinu.


"Ja to djelo nisam počinio. To je sve netočno. Nisam se žalio na to što piše u optužnici jer želim da se postupak što prije završi", rekao je Trbojević (49) iznoseći svoju obranu.

Vezani članci Slika nije dostupna Traži se istraga protiv Veljka Marića za ratni zločin u Grubišnom Polju Slika nije dostupna Srpsko tužiteljstvo optužilo Veljka Marića za ratni zločin

Izjavio je da je 13. kolovoza 1991., kad je napustio Grubišno Polje, pristupio "Bilogorskom odredu" te da je bio stražar, niječući da je sudjelovao u odvođenju hrvatskih civila iz sela Topolovice i Velike Peratovice u zatvor, njihovu mučenju i ubojstvu pet civila.

"Bio sam stražar u školi u Velikoj Peratovici koja je bila pretvorena u zatvor. Civili su uhićeni, ispitivani, ali ja nisam sudjelovao u tome. Moje je bilo da ih po naredbi dovodim na saslušanje i donosim hranu", kazao je optuženik.

Zanijekao je tvrdnje u optužnici i iskaze pojedinih svjedoka da je sudjelovao u razdvajanju muškaraca od žena pri uhićenjima u Topolovici 20. kolovoza 1991. i da je bacio bombu na jednu hrvatsku kuću.

"Znam da je taj dan bila akcija uhićenja i da je u zatvor dovedeno desetak ljudi. Čuo sam puškaranje i da je bačena bomba, ali nisam bio tamo", naveo je optuženik.

Civile je, po njegovim riječima, u zatvoru svakodnevno saslušavala seoska policija, a zapovjednik zatvora je bio Bogdan Božo Trbojević.

Optuženik je naveo i da je neke od zatvorenih i ubijenih civila poznavao, ali da nije puno komunicirao s njima jer su bili zatvoreni u podrumu u koji nije ulazio.

"Čuo sam kuknjavu, ali ne znam što se događalo unutra. Nisam vidio je li ih tko tukao i zlostavljao", rekao je Trbojević koji je pred Županijskim sudom u Bjelovaru 1993. osuđen u odsutnosti za taj zločin na 20 godina zatvora.

Slučaj Trbojević jedan je od 12 predmeta koje je Hrvatska ustupila srbijanskom odvjetništvu za ratne zločine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina.

Srbijansko odvjetništvo za ratne zločine podiglo je 26. svibnja ove godine optužnicu protiv Bore Trbojevića iz Beške, koja ga tereti za ubojstvo pet hrvatskih civila i neljudsko postupanje i mučenje talaca u grubišnopoljskoj općini u Hrvatskoj 1991.

Suđenje se nastavlja 16. listopada saslušanjem prvih svjedoka.