Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno za javnost

Počelo suđenje za umorstvo Politkovskaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje optuženima za umorstvo ruske oporbene novinarke Ane Politkovskaje, započeto, bit će javno, objavio je sudac, a pozdravili njoj bliski ljudi, iako ostaju nepoznati i naručitelj i izravni počinitelj zločina.

'Odbacujem zahtjev tužiteljstva da se sudski proces odvija bez prisutnosti javnosti', rekao je sudac Jevgenij Zubov u početku suđenja na vojnom sudu u Moskvi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Berezovski za ubojstvo Politkovskaje optužuje Kremlj Slika nije dostupna Uhićeno 10 osoba zbog ubojstva novinarke

Ubijena 7. listopada 2006. godine pred svojim domom u Moskvi, Politkovskaja je bila među onim rijetkim novinarima koji su nastavili izvještavati o sukobu u Čečeniji i početkom 2000. godine, a u svojim izvješćima osuđivala je i kršenje ljudskih prava u Rusiji.

Suđenje bez prisustva javnosti moglo se opravdati činjenicom da je jedan od optuženih, Pavel Riaguzov, bivši pripadnik tajne službe FSB, koji je navodno novinarkinu adresu otkrio ubojici.

Uz njega, sudi se i braći Džabrailu i Ibrahimu Mahamudovu, osumnjičenima da su pratili novinarku, te njihovu suučesniku, Sergeju Hadžikurbanovu, pripadniku kriminalističke policije.

'Želimo da svi vide kako se suđenjem želi prikazati da je zločin rasvijetljen, iako to nije točno', rekao je Mourat Musajev, odvjetnik jednoga od optuženih.

Naime, u bijegu je treći brat, Rustam Mahmudov, a pretpostavlja se da je upravo on pucao na Politkovskaju.

Karina Moskalenko, odvjetnica obitelji Politkovskaje, upozorava da istraga uopće nije utvrdila 'tko je financirao' umorstvo, da istraga nije ispitala Ramzana Kadirova, čečenskog moćnika 'koji je prijetio Politkovskajoj' te da je 'istraga zanemarila činjenicu da je zločin počinjen na rođendan predsjednika Vladimira Putina'.

Dmitri Muratov, glavni urednik dvomjesečnika Novaja Gazeta, za koji je pisala Politkovskaja, optužio je agente ruskih tajnih službi da su 'organizirali' i 'koordinirali' umorstvo.

S druge strane, glavni tužitelj Jurij Čajka, tvrdi da je ubojstvo naručeno iz 'inozemstva' kako bi se 'destabiliziralo' tadašnjeg predsjednika Putina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene