Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon dviju odgoda, na Županijskom sudu u Rijeci, počelo suđenje skupini optuženoj za krijumčarenje i preprodaju velike količine kokaina sa Stjepanom Prnjatom na čelu.


Optuženici Milan Štifanić, Dalibor Šilić i Branko Josipović, koji su jedini u skupini dostupni hrvatskome pravosuđu, danas su rekli kako se ne osjećaju krivima za kažnjiva djela iz optužnice.

Vezani članci Ilustracija Policajci šmrkali kokain? Oglasio se i Sindikat: "Ovako se stigmatizira policijske dužnosnike" Slavko Sakoman Sakoman zbog šokantnih izjava pozvan na razgovor na policiju: "Policajci na intervenciji šmrkali kokain"

Hrvatskim državljanima Stjepanu Prnjatu, Milanu Štifaniću (37), Mirku Mikešiću (61), Daliboru Šiliću (26) i Branku Josipoviću (51), trima hrvatskim državljankama koje imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine: Luciji Prnjat (63), Blanki Prnjat (44) i Anđelki Vukojević (39), te njemačkoj državljanki Suzani Prnjat (32) sudi se za nekoliko kaznenih djela udruživanja s namjerom da počine kaznena djela te zbog zloporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivena novca.

Nabavili najmanje 100 kilograma kokaina

Prnjat, Štifanić i Šilić optuženi su da su se od 2000. do listopada 2007. u Rijeci, Puli i drugim gradovima udružili s nepoznatim osobama kako bi nabavljali kokain te su, po optužnici, Prnjat i Štifanić iz Amsterdama, Roterdama i Madrida u najmanje 20 puta nabavili najmanje 100 kilograma kokaina.

Uz Mikešićevu pomoć, drogu su prevozili i organizirali prodaju na širemu pulskom području.

Kokain prerađivali u ilegalnom laboratoriju

Osim toga, Prnjat i Štifanić optuženi su da su prerađivali kokain u ilegalnom laboratoriju u Kolumbiji radi daljnje prodaje na ilegalnom tržištu Europske unije i Hrvatske. Prokrijumčarili su i pokušali prokrijumčariti još najmanje 161 kilogram kokaina iz Kolumbije, a od toga je pronađeno i oduzeto oko 81 kilogram.

Preprodajom kokaina Prnjat i Štifanić su si pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 7,140.000 eura svaki, stoji u optužnici. Dio novca prikrivali su ulaganjem na bankovne račune, kupnjom kuća, stanova i automobila te držanjem u bankovnim sefovima, a dio su skrivali u svojim domovima. U tome su im pomagale Lucija, Blanka i Suzana Prnjat, Anđelka Vukojević i Branko Josipović.

Imovina optuženika je zamrznuta

Štifanić i Šilić su u pritvoru u riječkom zatvoru, a Prnjatu i Mikešiću sudi se u odsutnosti jer izdržavaju višegodišnje zatvorske kazne u Italiji zbog trgovine drogom. Ženskom dijelu optužene skupine također se sudi u odsutnosti jer su u bijegu.

Optužnica je podignuta još 2008., ali zbog složenosti slučaja, suđenje nije moglo početi prije. Imovina optuženika je zamrznuta dok ne završi sudski postupak. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju