Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo suđenje kirurgu Ognjenu Šimiću optuženu za primanje mita kako bi pacijente operirao hitno, bez obzira na listu čekanja.


Šimić je optužen za 18 slučajeva primanja mita od pacijenata ili njihove rodbine od 1998. do 2006. kao tadašnji predstojnik Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju riječkoga KBC-a u ukupnu iznosu od 210.000 kuna. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) tereti Šimića i za prikrivanje na taj način nezakonito stečena novca kupnjom nekretnina, automobila i polaganjem na bankovne račune. Šimić je na početku suđenja kazao da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.

Vezani članci Slika nije dostupna Branitelji otkazali Šimiću, odgođena glavna rasprava Slika nije dostupna Kirurgu Šimiću produljen pritvor na 30 dana

Ognjen Šimić je uhićen u lipnju 2006. nakon prijave negdašnje riječke rukometne vratarice i državne reprezentativke Ljerke Krajnović USKOK-u za Šimićevo traženje mita od 5000 eura za hitnu operaciju srca njezina oca. Nakon Šimićeva uhićenja USKOK je primio prijave o još 17 slučajeva primanja mita.

Kad je slučaj objelodanjen, Šimić je sporazumno raskinuo radni odnos s KBC-om i brani se sa slobode.

Pošto je sutkinja Ika Šarić pročitala izvješće o provedenu očevidu u Šimićevu uredu u riječkom KBC-u nakon njegova uhićenja, u kojem se navodi da je pronađeno desetak omotnica s novcem ukupne vrijednosti nekoliko desetaka tisuća eura skrivenih u knjigama, Šimić je rekao da je taj novac "svojevrstan crni fond" njegove obitelji. Kazao je da ga je tamo spremio jer se bojao provale u obiteljsku kuću u Kostreni.

Za 1000 njemačkih maraka u raznim apoenima pronađenima u jednoj omotnici u knjizi Šimić je rekao da je to "uspomena iz Njemačke", gdje je radio prije nego se zaposlio u Rijeci te da su marke numizmatička vrijednost. Dio pronađena novca, rekao je, ostatak je sa službenih putovanja u SAD i Švicarsku.

Očevidom su u omotnici na radnom stolu pronađene označene novčanice koje je Krajnović predala Šimiću nakon prijave USKOK-u. Za tu omotnicu Šimić je rekao da je nikad nije vidio.

Danas je svjedočio ravnatelj KBC-a Herman Haller, rekavši da ravnateljstvo nikad nije dobilo prijave da Šimić traži i uzima novac do njegova uhićenja te da nije bilo primjedaba pacijenata na rokove čekanja za operacije.

Anesteziolog u KBC-u Željko Župan rekao je da je od jednog pacijenta doznao da Šimić traži novac za skraćenje roka operacije. Kazao je da nije nikomu prijavljivao to saznanje jer je bio previše zauzet poslom.

Župan je rekao i da mu je Šimić jednom u svojem uredu ponudio da "sudjeluje u podjeli novca" koje daju pacijenti. Anesteziolog je kazao da zapanjen nije Šimiću odgovorio gotovo ništa te da poslije nisu nikad o tome više govorili. Šimić je rekao da to nije istina.

Suđenje se nastavlja sutra.