Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza hrvatskih fakulteta

Počeli upisi na fakultete: Koji su smjerovi najtraženiji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više studentske prakse, indvidualnog rada s mentorima, ali i kazne za prepisivače - to su samo neke od preporuka za kvalitetnije studiranje. Rezultat je to petogodišnje analize svih hrvatskih fakulteta, akademija i učilišta.

Među najpoželjnijim smjerovima ovogodišnjim maturantima su elektrotehnika i računarstvo te medicina - gdje na jedno upisno mjesto dolazi troje studenata. Više od tisuću maturanata za samo 300 upisnih mjesta na zagrebačkoj medicini.

Pročitajte i ovo Laboratorij za sekvenciranje tumora - 3 Vrijedna investicija Ovakav laboratorij za liječenja raka uz Hrvatsku imaju još samo Njemačka i Švicarska Upisi na fakultete - 1 U niskom startu Maturanti upisuju fakultete: Doznajte nakon kojih je najlakše pronaći posao, ali i koji su najtraženiji

"Bilo je dosta priprema, ali i stresa kad vidite tisuću ljudi kako dolazi, svi su se pripremali i učili čim su na ovakvoj razini", kaže maturantica Mia iz Osijeka. "Moj slučaj za medicinu. Ja zapravo imam epilepsiju i od malena sam bio u prvoj pomoći, državnom natjecanju i svemu tome", kaže maturant Luka iz Siska.

Među najpoženijim programima trenutačno su grafika, elektrotehnika i računarstvo, poslovna ekonomija i medicina. A kako bi studenti imali kvalitetnije uvjete studiranja, pet godina analizirao se rad visokih učilišta.

U objavljenoj analizi preporučeno je uvođenje disciplinskih mjera za studente koji prepisuju na ispitu. Također, dobro bi bilo uvesti mogućnost anonimnog rezultata ispita. Fakultetima se preporučuje i preispitivanje studentskih kvota, više individualnog rada sa studentima te bolja raspodjela ECTS bodova.

"Mi smo za sada vrlo tanki u praksi, a to je ono što studentima omogućuje da izađu pripremljeni na tržište rada", kaže ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek. 600-tinjak stručnjaka, a među njima i oni s prestižnih Oxforda i Cambridgea - pronašlo je i dobre strane.

"Akreditacija je pokazala jedan podatak da su naše uprave visokih učilišta, dekani i rektori jako kvalitetni i da su studijski programi kvalitetni", kaže predsjednik rektorskog zbora Šimun Anđelinović. Gotovo polovica studenata bira društvene znanosti. Interes za unosne informacijske i komunikacijske znanosti raste, no čak 40 posto studenata od toga odustaje već na prvoj godini studija.

"Relativno velik broj odustajanja, problem je nepripremljenost kroz osnovnu i srednju školu", kaže Sven Gotovac, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Analiza je završena 2015-e godine. Neke su se stvari od tada poboljšale, no uz ove preporuke - posla još itekako ima.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene