Počela je sezona grijanja, a s njom se javljaju i stari problemi oko ugradnje razdjelnika.


Iako kazni za neugradnju ove godine neće biti, novi zakon i pravilnik koji bi regulirali nepravedan sustav naplate toplinske energije, čini se, još uvijek nisu izmijenjeni.

Vezani članci Slika nije dostupna Stanovnici Vrbana i Staglišća do sutra bez grijanja Slika nije dostupna ŠOKANTNA ISTINA O RAZDJELNICIMA Nigdje nije rečeno da se MORAJU ugraditi!

Sve su topliji radijatori u stanovima koji se griju putem toplane, no sa sezonom grijanja stižu i veći računi. Najkasnije do petka - zagrijat će se 125.000 gradskih stanova u cijeloj zemlji.

"Grijanje se najprije uključuje prioritetnim krajnjim kupcima - dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim/poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama", pojašanjavaju iz HEP toplinarstva.

Oko 70.000 stanova u Hrvatskoj grije se uz razdjelnike. U 47.000 stanova još uvijek nisu ugrađeni, iako rok za to istječe krajem godine. Provedena anliza pokazala je da uz razdjelnike zgrade štede oko 30 posto toplinske energije. No to ne znači automatski i manje račune.

Uz manjak edukacije potrošača i uz stare navike, s ugrađenim razdjelnicima, mnogi će se neugodno iznenaditi iznosom na računima.

Međutim, ugraditi ih treba, a to nam Europa nalaže. Kazne za neugrađivanje su i do 50 tisuća kuna. No, tehnički ministar Tomislav Panenić kaže da se ove godine nitko neće biti kažnjen ako nije ugradio. Najavio je i promjenu zakona, način naplate, koji ipak čeka novu vladu, ali i novi način izračuna.

Postoji jednadžba po kojoj se energija raspoređuje u svaki stan i mnogi su se na nju žalili, a računi su se penjali i za 300 posto. Najveći troškovi su ako u zgradi samo jedan stan ne grije, no čak i ako se svi radijatori ugase na računima nećete vidjeti nulu, jer postoji fiksni dio troška koji se uvijek plaća.

Pritužbi je bilo i zbog postavljanja razdjelnika i ako se postavi samo jedan krivi centimetar, donosi veće račune. Bez radikalnih promjena i ova sezona grijanja počela je s puno nejasnoća za potrošače.