Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani na nogama

Pobuna u Splitu zbog zraka zagađenog arsenom i niklom, građani u šoku: "Ovo je borba cijeloga grada. Očekujemo da nadležne institucije reagiraju"

Aktualno Galerija Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 2 Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 1 Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 3 Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 4 Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Zagađenje zraka u Splitu: Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Dio Splita je na nogama zbog zagađenja zraka i narušene kvalitete života. Prva mjerenja kvalitete zraka u četvrti Brda pokazuju visoke koncentracije arsena i nikla. U blizini je Luka Split, a na njezinom području su brda rasutog materijala i željeza. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Brdo iz splitske sjeverne luke kod stanovnika istoimenog kvarta Brda izaziva strah i uznemirenost.

Kad zapuše bura sve leti okolo. A mjerenje kvalitete zraka pokazalo je šokantne rezultate. Pronađen je arsen i nikl.

"Vrijednosti arsena su bile više u tri od 15 izmjerenih dana. Koncentracija ukupne taložne tvari za mjesec ožujak su bile više od prosječne granične vrijednosti godine dana“, rekao je Nenad Periš iz odjela za ispitivanje zraka, tla i buke NZJZ-a Split.

Utjecaj na zdravlje je kaže - jasan. "Prema definiciji kažu da njihov povišen utjecaj u graničnoj vrijednosti može imati utjecaj na zdravlje ljudi, na kvalitetu življenja i na sve čimbenike okoliša. Nikad dosada nismo zabilježili vrijednosti arsena ni u ukupnoj taložnoj tvari ni lebdećim cesticama“, kazao je Periš.

Pročitajte i ovo Pretovar otpada uz igralište - 2 otpad kraj dječjeg igrališta Sprema se novi prosvjed u Splitu? "Mi ćemo taj problem riješiti"

Osim rasutog materijala, tu su i brda željeza. "Ugrožen nam je život. Imam dvoje djece. Otac boluje od teškog oblika raka, svi smo jednostavno opterećeni ovime. Ne možete otvorit prozor, djeca se ne mogu igrat vani“, požalio se stanovnik Brda Kristijan Mikulić.

Prije godinu dana inspektoratu je problem prijavio vijećnik SDP-a. Utvrdili su kaže da je sve u redu. Od grada Splita kao suvlasnika tražio je da s većinskim vlasnikom dogovori mjerenje kvalitete zraka unutar luke.

"Imamo još jedan problem da ovaj mjerač uopće ne može izmjeriti čestice troske“, napomenuo je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević.

Rezultate analize zraka grad je opet poslao inspektoratu da utvrdi otkud je onečišćenje. "Zadnjih godinu dana kad smo se krenuli boriti, doživjeli smo zatvorena vrata od gradonačelnika, dogradonačelnika“, kazao je Matijević.

Pročitajte i ovo Brodosplit, ilustracija - 5 Donosi Dnevnik Nove TV Debeljak u zadnji čas odblokirao račune Brodosplita: Svi se pitaju otkud mu sredstva

Dogradonačelnik Bojan Ivošević to vidi drugačije: Oni su se javljali bivšim upravama, inspektoratu zajedno sa ljudima iz Vranjica preko 100 puta i nitko ništa nije napravio. Mi smo tu godinu i pola. U proračun smo stavili mjerne stanice koje će tamo biti i pokazivati ako ima onečišćenja.“

Direktor Luke Split nije htio pred kamere Dnevnika Nove TV, ali je poslao je priopćenje. Arsen u taložnim česticama, koji se ne spominje u nijednom teretu koji je ušao u luku, izazvalo im je zabrinutost jer takvom teretu nikad ne bi dozvolili ulazak. Uzorkovat će sve terete u luci i objaviti rezultate.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je sa stanovnicima Brda. Građani su uznemireni, a šok je uslijedio pogotovo nakon što su rezultati izišli na vidjeli, arsen i nikl nimalo ne zvuče dobro kad se to događa u njihovom dvorištu.

"Ići ćemo naprijed s našom borbom. Moramo uvidjeti da ovo nije samo naša borba, nego borba cijeloga grada“, rekao je stanovnik Brda Nenad Kunac.

Predsjednica Gradskog kotara Brda Ivana Runjić kazala je da svakodnevno moraju čistiti kuće, balkone i terase: "Vjerujem da tu istu trosku te ostali rasipni materijal čak i jedemo te udišemo.“

Dodala je da su do sada imali dovoljno strpljenja: "Očekujemo da nadležne institucije reagiraju, očekujemo da grad Split koji je jedan od dioničara luke objavi podatke koje mi nismo dobili prethodne dvije godine koliko traje ovaj problem, s obzirom da ima uvid u dokumentaciju te svu papirologiju o poslovanju."

Luka je najavila svoja istraživanja za koja Runjić kaže da su dobrodošla, ali dodaje: "Mi smatramo da bi trebala biti provedena opća javna istraživanja.“

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene