Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivanku Dujmić, bivšu radnicu trgovačkog lanca Boso, poslodavac će morati vratiti na posao. Županijski sud u Splitu je, naime, potvrdio prvostupanjsku presudu prema kojoj je otkaz bio nezakonit.


Županijski sud u Splitu potvrdio je prvostupanjsku presudu u slučaju Ivanke Dujmić protiv tvrtke Boso u kojoj je dobila otkaz 1. srpnja 2016. godine. O tom je slučaju iscrpno izvještavalo Provjereno u kojem je Dujmić progovorila o torturi kojoj je bila izložena prije otkaza.

Vezani članci Provjereno istražuje rad u pekari Bosiljka Stanića - 6 Gazda Boso, protiv kojeg je DORH podignuo optužnicu zbog zlostavljanja radnice, dobio nagradu HGK-a za najuspješnijeg poduzetnika Slika nije dostupna 'BOSO PROIZVODI KRUH BUDUĆNOSTI' U rukama danas, a datum proizvodnje sutra

Nakon pravomoćne presude u obitelji Dujmić zavladalo je oduševljenje. "Super se osjećamo, to znači da smo bili u pravu. Sad idemo dalje vidjeti hoće li postupiti po presudi", rekao nam je Željko Dujmić, Ivankin suprug.

Boso bi, naime, sukladno presudi Ivanku morao vratiti na posao, a trebao bi joj i isplatiti plaće za razdoblje nakon nezakonitog otkaza. Ukoliko to ne učini dragovoljno, tvrtki i njenom vlasniku Bosiljku Staniću slijedi nova tužba za isplatu plaća zajedno s kamatama.

Unatoč sudskoj pobjedi Ivanka Dujmić još trpi posljedice zbog nehumanog odnosa poslodavca. "Jutros smo dobili presudu i kad smo došli kući čitavo je vrijeme povraćala. Ona je još uvijek na liječenju, uzima terapiju", kaže njen suprug Željko, dodajući da unatoč svemu nisu mogli dopustiti da Ivanka ostane bez posla na takav način.

"Ona je trebala zadovoljštinu i na kraju krajeva da se pokaže i drugim ljudima da je Bosu moguće tužiti i ostvariti svoja prava. Puno ih je otišlo bez otpremnine, a niti ne znaju da na nju imaju na pravo. Ni moja supruga nije jedina završila na psihijatriji", kaže suprug Željko koji je nedavno upoznao još jednu gospođu koja se liječila nakon što je doživjela sličnu sudbinu kao njegova supruga kod istog poslodavca.

Od drugih su radnika, međutim, doznali da su se neke stvari u Bosi promijenile kada je u pitanju postupanje vlasnika tog trgovačkog lanca. "Što se tiče radnog vremena u pravilu više nema prekovremenog rada. A kada se to i dogodi onda je to sve plaćeno. Međutim, koliko smo čuli opet je počeo naplaćivati kazne radnicima bez ikakvog rješenja ili pismene odluke", kaže Željko Dujmić.

Za razliku od uvriježenog mišljenja o sporom hrvatskom pravosuđu, Dujmići su se na svom slučaju uvjerili u suprotno.

"Oduševljeni smo što se tiče suda. Svi prigovaraju na pravosuđe, da dugo traju suđenja. Od podnošenja tužbe do pravomoćne presude došli smo za godinu i pol dana. Mi smo prezadovoljni", kaže Željko, priznajući kako su očekivali da će se suđenje razvući bar tri do četiri godine.

Pravomoćnu presudu u ovom slučaju pozdravila je i Ivana Paradžiković, urednica Provjerenog.

"Ivanka Dujmić postala je simbolom otpora. Jedna radnica ustala je protiv velikog i moćnog gazde i, zahvaljujući ustrajnosti, pobijedila! Ova je presuda vjetar u leđa za sve obespravljene, omalovažavane, potplaćene i iskorištavane i ovaj će slučaj, nadam se, svima poslati jasnu poruku da se nikada ne treba predati i da se uvijek isplati boriti. Jer, ako se ne suprotstaviš nepravdi, već si izgubio bitku. Beskrajno smo sretni kada heroji naših priča na koncu pobijede, ali i ponosni jer smo te pobjede izborili zajedno s njima“, kaže Paradžiković.

O strahotama koje proživljava Ivanka i njene kolegice još je u lipnju 2016. izvještavalo Provjereno koje je kontinuirano pratilo ovu priču. Zahvaljujući tome, sudski spor Dujmića riješen je u rekordnom roku - prvostupanjsku presudu dočekali su već za tri i pol mjeseca, a Županijskom sudu u Splitu je od zaprimanja predmeta do pravomoćne odluke trebalo točno 367 dana.

"Oduševljeni smo što se tiče suda. Svi prigovaraju na pravosuđe, da dugo traju suđenja. Od podnošenja tužbe do pravomoćne presude došli smo za godinu i pol dana. Mi smo prezadovoljni", kaže Željko, priznajući kako su očekivali da će se suđenje razvući bar tri do četiri godine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju