Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u birokratskom labirintu

Ovako izgleda samo trećina dokumenata za prijavu pomoći nakon potresa u Zagrebu: "Morali smo angažirati i odvjetnika..."

Aktualno Galerija Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 2 Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 2 Foto: DNEVNIK.hr Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 3 Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 3 Foto: DNEVNIK.hr Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 4 Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 4 Foto: DNEVNIK.hr Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 1 Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 5 Galerija 1/11 >>
Vlasnički list, građevinske dozvole, potvrda o prebivalištu na dan potresa, elaborat, međuvlasnički ugovor... samo su neki od dokumenata koji su potrebni Zagrepčanima za prijavu pomoći. A što nude institucije - nude brošure i dodatno kompliciraju.

U Gradu Zagrebu postoji registar stabala, svako stablo ima svoj broj, ima svoje ime. Kamo sreće da je tako i za stambene zgrade. Možda bi prijava za obnovu bila lakša.

Pročitajte i ovo Obnova u Zagrebu sporo ide Za one koji još čekaju obnovu ova Zagrepčanka ima samo jednu poruku: "Da budu uporni i strpljivi. Ništa drugo" Šteta od potresa na zgradi - 1 Izgrađena tek jedna kuća Grad zaboravljen nakon potresa: "Neka se zamijene sa mnom, a ja sa svojom obitelji 10 dana u njihovim vilama"

"Što se tiče prikupljanja papira, potpuno smo svjesni činjenice da je tih papira jako puno. Ovdje će do izražaja doći oni koji su spretni, a rekao bih pomalo i sretni. Svi će doći na red, ali neke će zgrade prije zato što su organizirane, a neke sporije i doći će na red tko zna kada", kaže Zdravko Vladanović, predsjednik udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada.

Tko zna kada na red će doći i obitelj Šušković. Kuća im je do temelja srušena, trenutačno su kod rođaka. Počeli su skupljati papire za pomoć, a već su se na samom početku našli u birokratskom labirintu.

 

"Ja prvo moram završiti kuću, ishodovati uporabnu dozvolu i tek onda tražiti novce. Znači, ja imam rok do kraja godine predati zahtjev, a to je nemoguće jer nemam novca da napravim kuću do kraja", kaže Ivica Šušković iz Medvedskog brega.

Za svaki od zahtjeva potrebno je prikupiti hrpu dokumenata, od vlasničkih listova i građevinskih dozvola do potvrda o prebivalištu. Neki dokumenti i koštaju.

Elaborat i potvrda ovlaštenih inženjera košta viša od 10 tisuća kuna, a to će građani morati sami platiti jer bez tih papira ne mogu zatražiti pomoć.

Ministar Horvat kaže da procedura nije teža od one za prijavu osobne iskaznice. I najavljuje da će uskoro napraviti i priručnik u kojem sve detaljno piše.

"Popunjavanje zahtjeva su dvije stranice A4 papira, dakle ako uzmemo danas ishođenje drugih dokumenata kao što je osobna iskaznica, koncept ispunjavanja nije kompliciraniji", kaže Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

A da nije sve tako jednostavno, dokazuje i činjenica da je Grad Zagreb na teren poslao i tim od 14 ljudi koji građanima pomaže u ispunjavanju papirologije.

"Koji će obrazac ispuniti, je li za obnovu, prihvaćaju li cjelokupnu obnovu, to su neke sitne stvari koje građani ne razumiju, a onda su tu naši službenici da im pomognu. Uvijek se može jednostavnije, ali je stvar onoga tko piše i propisuje što želi od dokumentacije", kaže Tatjana Operta iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša

Želja je da obnova bude što brža, no čini se da će zbog papirologije to biti teško ostvarivo.

Razgovarali smo i s čovjekom koji je morao angažirati odvjetnika da bi prikupio sve papire.

Davor Fabijanić iz Čučerja na dokumente za svoj objekt koji ima crvenu naljepnicu dosad je potrošio 10.000 kuna. "To je samo trećina dokumenata koji su potrebni za ispunjavanje uvjeta", kaže.

Angažirao je odvjetnika jer, kaže, sami nisu mogli to sve odraditi. "Tu su razne izjave, suglasnosti, cijeli pravni spektar raznih dokumenata", rekao je Fabijanić.

Komentirao je ministrovu izjavu koji je proces izjednačio s popunjavanjem dokumentacije za osobnu iskaznicu. "Ne bih se složio s ministrom Horvatom. To je znatno veća procedura koja bi u mom slučaju mogla čak i neslavno završiti i ostati samo slovo na papiru", kaže. Dodaje kako zemljišne knjige nisu riješene, a to je jedan nepremostivi problem i jedan od glavnih uvjeta za ostvarivanje prava.

Ističe da se na zemljišnim knjigama nije radilo 50 godina i smatra da bi zakonodavstvo trebalo razmotriti je li to pravi uvjet za ostvarivanje prava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene