Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon potresa

Predstavljena aplikacija digitalnog geoinformacijskog sustava: Na njoj svi podaci bitni za obnovu porušenih objekata

Predstavljena aplikacija
Predstavljena aplikacija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predstavljena aplikacija Predstavljena aplikacija Foto: DNEVNIK.hr Predstavljena aplikacija Predstavljena aplikacija Foto: DNEVNIK.hr +0 Predstavljena aplikacija Galerija 1/3 >>
U vojarni u Petrinji predstavljena je aplikacija digitalnog geoinformacijskog sustava sa svim do sada prikupljenim podacima. Aplikacija je povezana s Google Mapsom i sadrži sve podatke važne nakon potresa.

Aplikacija digitalnog geoinformacijskog sustava sa svim do sada prikupljenim podacima predstavljena je u vojarni u Petrinji. Postavljene kućice, pregledani objekti, ustanove... samo su neki od važnih podataka, pogotovo za obnovu potresom razrušene Banovine.

Aplikacija je napravljena u suradnji sa stožerima, a u njezinom stvaranju sudjelovao je i HGSS. Sve je napravljeno na državnoj informatičkoj strukturi.

Na aplikaciji se vide objekti s crvenim, narandžastim i zelenim naljepnicama, podaci o zdravstvenom sustavu, snimke otprije i nakon potresa. Vide se i intervencije vatrogasaca.

Cijela aplikacija povezana je i s Google Mapsom. Aplikacija je napravljena za Stožer kako bi pravovremeno mogao donositi odluke. Svakodnevno će se dodavati novi podaci.

Podatke iz aplikacije moći će koristiti i druge aplikacije, poput one za obnovu koja će biti napravljena. Država će sve podatke moći koristiti za svoje potrebe.

Temelji se na snimkama HGSS-a

Cijeli sustav se temelji na snimkama HGSS-a odmah nakon potresa. Snimke su obradili stručnjaci, a na njima se u rasponu od pet centimetara mogu vidjeti oštećenja.

Prve karte napravljene su od 30. prosinca do 7. siječnja. Na aplikaciji se radilo od 30. prosinca, dvadesetak stručnjaka je sve stavilo u funkciju. Plan je da se službe brže i bolje organiziraju te da se dođe do ljudi do kojih se inače ne bi došlo vrlo brzo.

Oštećeni brojni objekti

Potres koji se dogodio u Sisačko-moslavačkoj županiji oštetio je brojne objekte. Prijavljeno je 35.264 objekata, a do sada je pregledano 18.648.

Od do sada pregledanih, zbog oštećenja je neuporabljivo 2358 objekata, a zbog vanjskih utjecaja njih 220.

Privremeno je neuporabljivo 2293 objekata i na njima su potrebne mjere hitne intervencije. Detaljan pregled potreban je na 1925 privremeno neuporabljivih objekata.

Pročitajte i ovo Novi detalji priče o Žinićevoj kući - 1 komentar Lane Ružičić Aferama nema kraja, Plenković nema što čekati: Krajnje je vrijeme da stranku počisti sve od A do Ž(inića)!

Pročitajte i ovo Matea Čorić razgovara s Davorom Fabijanićem - 2 u birokratskom labirintu Ovako izgleda samo trećina dokumenata za prijavu pomoći nakon potresa u Zagrebu: "Morali smo angažirati i odvjetnika..."

Uporabljivo je s preporukom o postupanju 7084, bez ograničenja 4282 objekta, a neoštećeno je njih 486.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene