Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rješenje o imenovanju članova Vlade donosi premijer uz supotpis predsjednika Sabora.


Premijer Andrej Plenković u Sabor je poslao poslao izvješće o razrješenju triju Mostovih ministra.

Vezani članci Andrej Plenković i Milan Bandić Bandić o potresu: ''Građani su krivi što nisu ulagali u svoju imovinu'', kaže da su upitne plaće za svibanj Andrej Plenković Plenković o mjerama za obranu gospodarstvenika: ''Pripremat ćemo se da idućeg tjedna izađemo s još jednim paketom''

Pritom se poziva na članak 110 Ustava koji propisuje da "rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskoga sabora".

Plenković je u današnjem obraćanju istaknuo kako mu za smjenu ministara nije potreban supotpis predsjednika Sabora.

Daljnju proceduru na svojem je Facebook profilu objavila ustavna stručnjakinja Sanja Barić s katedre za Ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci.

"Budući da nisu sami ministri dali ostavku, oni formalno ostaju ministri dok god imaju povjerenje Hrvatskog sabora. Naravno da to de facto ne znači puno, jer čim nemaju povjerenje Premijera, nemaju što raditi u Vladi", pojašnjava Barić.

"Za razrješenje ne treba potpis Petrova"

Naglašava kako samo razrješenje ne treba potpis predsjednik Hrvatskog sabora.

"Formalno samo razrješenje nije perfektuirano dok se ne imenuje novi ministar/ica na njegovo mjesto. Ono što će se dogoditi da se zapravo istovremeno glasa o imenovanju novih ministara (a što ima snagu i glasanja o razrješenju) i s time će se pokazati ima li se ili ne najmanje 76 glasova", kaže Barić i dodaje kako ne vjeruje da bi Plenković išao u manevar da nije osigurao 76 glasova u Saboru za imenovanje novih.

"Ne može odbiti imenovanje"

Kaže kako predsjednik Hrvatskog sabora supotpisuje samo imenovanje, ali taj supotpis je obavezan kao potvrda da je doista glasalo za minimalno 76 zastupnika.

"Ne može odbiti potpisati imenovanje ako je ono izglasano u Saboru", poručuju Barić

Ministri Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje nisu glasovali za odluku Vlade kojom se odbija prijedlog za pokretanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Nakon toga je premijer Plenković zatražio od tajnice Vlade da mu pripremi odluku o njihovom razrješenju