Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMJENA MINISTARA

Kriza u Vladi: "Plenković će očito braniti Marića do zadnje kapi krvi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odluke premijera Andreja Plenkovića da razriješi tri Mostova ministra zbog njihova odbijanja da glasaju za povjerenje ministrz Zdravku Mariću, oglasili su se i Božo Petrov, sam Plenković, te šef oporbe Davor Bernardić.

Ministri Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje nisu glasovali za odluku Vlade kojom se odbija prijedlog za pokretanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Nakon toga je premijer Plenković zatražio od tajnice Vlade da mu pripremi odluku o njihovom razrješenju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kao da se ništa nije dogodilo Trenutak koji je iznenadio Hrvatsku: ''Pripremite odluku'' Slika nije dostupna Nakon sastanka s vrhom stranke Plenković: Spremni smo ići i na nove izbore

Ozbiljna kriza potresa Vladu. Nakon što Mostovi ministri nisu svojim glasom stali uz ministra Zdravka Marića, premijer Andrej Plenković zatražio je od tajnice Vlade da pripremi odluku o razrješenju ministara Ante Šprlje, Vlahe Orepića i Slavena Dobrovića. Vlada, točnije HDZ-ovi ministri, odbili su zahtjev SDP-a da se izglasa nepovjerenje ministru Zdravku Mariću zbog veze s Agrokorom te povlaštenog kredita HPB-a koji je dobio.

Reporterka Ivana Brkić Tomljenović u izvanrednim je vijestima Nove TV kazala da je vrlo teško reći je li premijer znao kako će glasovati Mostovi ministri. "Sasvim sigurno je ovo bila jedna najdramatičnija sjednica Vlade u novije vrijeme. Jedna od informacija koje su dolazile do nas bila je da ni Mostovi ministri nisu znali do same sjednice Vlade hoće li premijer uvrstiti ovu točku na dnevni red Vlade."

Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je da on nije znao hoće li Plenković povući ovakav potez. "Andrej Plenković treba donijeti odluku o tome hoće li srušiti Vladu." Istaknuo je kako supotpis za razrješenje ministara treba dati predsjednik Sabora, "dakle premijer je povukao ishitreni potez". Naglasio je kako Most nije rušio Vladu, već će to učiniti Plenković. "Mi ne možemo i nećemo rušiti Vladu, ali ne možemo podržati ministra financija koji ne može voditi resor financija. HDZ drugi put u godinu dana ruši vlastitu Vladu." Više pročitajte OVDJE.

Reporter Nove TV Mislav Bago istaknuo je kako je ovo presedan. No, Vlada može pasti samo ako Andrej Plenković dade ostavku, u ovom trenutku Vlada može funkcionirati i bez ovih ministara. "Treba vidjeti što Andrej Plenković ima za poručiti Boži Petrovu i kako će on to obrazložiti. U kampanji oko lokalnih izbora bilo je i niskih udaraca." Istaknuo je i kako dosad nikad nije svjedočio ovakvim situacijama.

Brkić Tomljenović dodala je kako je očito HDZ-u dosta soliranja Mosta. Bago je kazao kako će Plenković "očito braniti Marića do zadnje kapi krvi". Dodao je i kako je rekonstrukcija Vlade moguća, ali "pogledajte kakav je to raskol. Što bi se dogodilo da je i Mostov ministar Kovačić danas bio na sjednici Vlade". Naveo je kako Plenković mora procijeniti je li mu "nužno sada ići na prijevremene izbore ili će krpati većinu s malim strankama".

"Mislim da je od samog početka bila sistemska greška što je većinska stranka imala premijera, a manjinski partner čelnika Sabora. Nisam više siguran da bi se novim izborima dogodilo nešto dramatično, kamate na kredite su bile jeftine, a imali smo tri premijera u kratko vrijeme", poručio je Bago.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, kazao je reporterki Nove TV Ivani Brkić Tomljenović kako Hrvatskoj prijete nove izbori. Na pitanje hoće li u slučaju preslagivanja Vlade sudjelovati u njoj, odgovorio je: "S HDZ-om ne". Kazao je kako smatra da će se koalicijski partneri pokušati dogovoriti, a ako to ne prođe, onda će biti novi izbori. Dodao je i kako smatra da HDZ bez Mosta ni s kime neće moći složiti saborsku većinu. "Najbolje za Hrvatsku bi bilo izbjeći nove izbore, da se stranke dogovore i slože novu Vladu bez HDZ-a. Postoji većina bez HDZ-a."

Arsen Bauk kazao je Ivani Brkić Tomljenović kako se "ponavlja scenarij od prije godinu dana - zbog jednog člana opterećenog aferama past je Vlada. Ovo je sad jedan politički šah. Za saborskom sam govornicom poručio kako je Hrvatska već drugi put u godinu dana talac jedne osobe". Dodao je i kako će, ako dođe do izbora, trebati vidjeti hoće li birači i "treći put forsirati koaliciju HDZ-a i Mosta, ili će se odlučiti na promjene".

Javnosti se obratio i premijer Andrej Plenković. Naglasio je kako je njegov cilj od početka bio osigurati stabilnost institucija hrvatske države. Podsjetio je kako je HDZ ostvario relativnu pobjedu na izborima za Sabor te da je njemu predsjednica Republike povjerila mandat da vodi Vladu.

"U svom radu sam svakog dana na apsolutno jednak način komunicirao sa svim ministrima u Vladi, bez obzira na to iz koje stranke dolaze. Danas smo imali jednu vrlo jednostavnu situaciju koja je temeljna za sve odnose, a to je povjerenje. Ako ja stavim jednu ovakvu temu na glasovanje, onda očekujem kolegijalan stav ministara u Vladu. Toga danas nije bilo, i tu je prijeđena granica prema nepovjerenju. Ministri koji ne žele podržati kolegu ne mogu biti članovi ove Vlade", kazao je Plenković. Istaknuo je i kako može razriješiti ministre bez ičijeg supotpisa.

Ponovio je kako je odgovornost za ono što se danas događa isključivo na strani Mosta. Naglasio je kako je predsjedniku Mosta vrlo jasno kazao što će značiti ako Mostovi ministri ne glasaju za povjerenje ministru Mariću. Više pročitajte OVDJE. 

Mislav Bago komentirao je kako je sada, nakon Plenkovićeva obraćanja, sasvim jasno da Most odlazi u oporbu.

Nakon premijera javnosti se obratio i Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, koji je ustvrdio kako očito postoji neka interesna veza koja drži ministra Marića u Vladi. "SDP je spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Građani zaslužuju stabilnost i povjerenje", kazao je Bernardić.

Naglasio je kako je potez Mostovih ministara bio jedini ispravan u takvim okolnostima te istaknuo kako SDP neće sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima vlasti. "Vjerujem da će prevladati razum kod HNS-a i da neće dići ruku za HDZ-ovu Vladu. IDS nikada nije podržavao HDZ, neće ni sada", ustvrdio je Bernardić. Više o njegovom obraćanju možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene