Andrej Plenković (Foto: uka Stanzl/PIXSELL)
Andrej Plenković (Foto: uka Stanzl/PIXSELL) Foto: uka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao u srijedu u Bruxellesu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže osim onih u općoj javnosti te istaknuo da treba voditi računa da su u Sloveniji održavaju izbori.


Plenković je, po dolasku na summit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: "Nazvao me u 8 sati ujutro, slagao sam Lego sa sinom i nisam shvatio što je toliko dramatično. Komemoracija da, provokacija ne" Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

"Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji", rekao je Plenković.

Rekao je da se sa Šarecom nije ni čuo ni vidio otkad se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Bruxellesu i sutra u Dubrovniku.

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u povijesti nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potječu od raspada bivše Jugoslavije. "S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru. Oni imaju drugu optiku", kaže Plenović.

Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

"Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument", kaže Plenković.

Također je odbacio i tvrdnje da bi predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, koji je navodno pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, nastupao u ime hrvatske vlade, što tvrde slovenski mediji.

"Sa mnom nitko nije razgovarao o tome, a kako netko može razgovorati u ime vlade a da pritom nije razgovorao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza tko je u ptianju, tko je na telefonu i tko s kim razgovara", rekao je Plenković.

Šarec žalostan zbog "mlake" reakcije Komisije na špijunsku arbitražnu aferu

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u srijedu da ga žalosti "mlaka" reakcija Europske komisije i da je očekivao snažnije očitovanje Bruxellesa na navodno slovensko otkriće da je hrvatska obavještajna agencija SOA prisluškivala slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovensku agenticu Simonu Drenik tijekom arbitraže o granici.

"Od Europske komisije sam očekivao da naglasi kako je potrebno poštovati vladavinu prava i da su pritisci na medije nedopustivi, osobito ako dolaze iz susjedne države" kazao je Šarec slovenskim novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu EU-a.

Na zanimanje slovenskih izvjestitelja o tome kako Europska komisija gleda na najnoviju špijunsku aferu između Slovenije i Hrvatske glasnogovornik Komisije Schinas je odbio komentirati to događanje, rekavši da o tome zna samo iz medija i da je to bilateralno pitanje o kojemu Komisija nema komentara.

Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe, rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas, dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da ne vjeruje da će o tome biti riječi.

Šarec je u utorak sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, u vezi navodnih otkrića slovenske obavještajne službe SOVA da su hrvatski obavještajci špijunirali Sekoleca i Drenik prije nekoliko godina, a onda snimke njihovih nedopuštenih kontakata i dogovaranja plasirali u medije, kako bi Hrvatskoj dali izgovor za izlazak iz arbitraže, te navoda slovenskih medija da je na njih vršio pritisak lobist hrvatske vlade da se to ne objavi. On je te hrvatske navodne postupke ocijenio nedopustivima.

Braneći se od domaćih kritika kako se oko "špijunske afere" s Hrvatskom diže prevelika prašina zbog skorih izbora za Europski parlament na kojima Šarecova stranka mogla po prvi put dobiti svoje zastupnike, Šarec je rekao da oko toga nema nikakvog "opsadnog stanja" u slovenskoj politici nego da je njegova vlada samo odgovorila na pritiske koji su došli iz Hrvatske.

"Sazvali smo Vijeće za nacionalnu sigurnost i tako reagirali, mislim da je to bio pravilan potez", kazao je Šarec, a prenose slovenski mediji. (Hina)