Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMIJER U NEW YORKU

Plenković na Općoj skupštini UN-a: "Hrvatska zna što znači biti pod napadom. Upravo zbog našeg iskustva odmah smo izrazili solidarnost s Ukrajinom"

Aktualno Galerija Andrej Plenković u UN-u Andrej Plenković u UN-u Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Andrej Plenković govori na Općoj skupštini UN-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković u UN-u Galerija 1/5 >>
Hrvatski premijer Andrej Plenković u govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda inzistirao je na jedinstvenom stavu u pomoći Ukrajini i rješavanju višestrukih kriza proizašlih iz ruske agresije.

Premijer Andrej Plenković govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda započeo je rekavši da je ruska agresija proizvela kaos u Europi i svijetu.

"Hrvatska zna što znači biti pod napadom i što je potrebno da bi se obranilo. Mnogi su, pogotovo naši branitelji, žrtvovali mnogo za Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Upravo zbog našeg iskustva, Hrvatska je odmah izrazila političku, vojnu i ekonomsku solidarnost s Ukrajinom", dodao je.

Zatim je rekao da su današnje demokracije ugrožene i izvan i unutar političkih sustava: "Na raskrižju između autokracije i demokracije, naš bi izbor trebao biti jasan."

Također je istaknuo da bi članice UN-a zbog toga trebale osuditi rusku agresiju.

"Kada smo se počeli oporavljati od koronavirusa, rat u Ukrajini je drastično promijenio i sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi", rekao je te dodao da države ne smiju biti taoci zbog pitanja dostupnosti energenata i hrane

Istaknuo je i važnost borbe protiv klimatskih promjena.

"Radit ćemo zajedno sa svojim partnerima kako bismo osigurali stvaranje tolerantnijeg, zelenijeg i pravednijeg društva u kojemu nitko neće biti izostavljen", rekao je premijer.

Situacija u Bosni i Hercegovini

Plenković je rekao da Hrvatska posebnu pozornost obraća na jugoistok Europe, osobito na Bosnu i Hercegovinu.

"Želimo vidjeti stabilnu i funkcionalnu BiH koja se progresivno kreće prema članstvu u Europskoj uniji", rekao je.

Zatim je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da djeluje kako bi se osigurala reforma izbornog zakona, jednakost sva tri naroda te održali legitimni i legalni izbori.

"Budući da su bošnjački vođe javno priznale da nemaju namjeru postići dogovor s vođama Hrvata oko reforme u skladu s odlukom Ustavnog suda, jedini je put naprijed da visoki predstavnik Christian Schmidt djeluje", rekao je Plenković.

Na kraju je ponovio da se međunarodna zajednica mora ujediniti u osudi ruske agresije i obrani Ukrajine.

"Nemiri u jednoj regiji imaju posljedice za sve, bez obzira gdje se nalazimo. Niti jedan od naših nacionalnih ciljeva ne može se postići bez solidarnosti i sustava koji se temelji na pravilima o kojima ne ovisi samo naša sigurnost, nego i preživljavanje", rekao je.

"Moramo graditi, štititi i braniti te se suprotstaviti onima koji uništavaju, lažu i kradu. Dok ponovo svjedočimo agresiji i zlodjelima na europskom tlu, i dok vladavina moći prijeti uništiti svjetski poredak, dugujemo budućim generacijama da budemo na pravoj strani povijesti", zaključio je premijer. 

Plenković je u ranijoj izjavi novinarima rekao da će ujednačen stav pomoć i Ukrajini i poštivanju međunarodnog prava te zajedničkom rješavanju energetske krize, prehrambene krize i ekonomskih posljedica, ali prije svega inflatornih pritisaka koje doživljavamo svi.

"Zato je jako važno držati jedinstvo svih ozbiljnih aktera u međunarodnoj zajednici", rekao je premijer.

Mnogo je kritika na račun UN-a izrečeno zbog neefikasnosti u rješavanju kriza, a Plenković smatra da treba jasno razlikovati institucije UN-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene